Blog

Ambulantní centrum, lůžková oddělení, RTG a SONO, lékarna.
Nejen pro Prahu 3.

Co je traumatologická péče v traumatologické ambulanci

Traumatologická péče je soubor lékařských činností spadajících do traumatologie, neboli úrazové chirurgie, což je lékařský podobor chirurgie. Zabývá se akutním poraněním jakéhokoliv orgánu v těle. Pacient je ošetřován v traumacentru (úrazové centrum), které je součástí velkých akutních nemocnic.

Naopak traumatologická ambulance se stará o pacienty s širokým spektrem úrazového postižení pohybového aparátu, primární či průběžná ošetření, převazy a kontroly.

Traumacentrum (úrazové centrum)

Pro Prahu 3 je spádovou akutní nemocnicí v rámci traumacentra Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

V nemocnicích vznikají oddělení traumatologie nebo urgentní příjmy (emergency). Pacient s poraněním je převezen sem a zde je vyhodnocen jeho stav, jsou zajištěny životní funkce a jednotlivá zranění řeší specialista z jiných oborů. V traumacentru jsou primárně chirurgové-traumatologové, další specialisté a vysoce sofistikované diagnostické přístroje.

Traumacentra jsou určena pro pacienty s úrazem, který ohrožuje život. Hlavní příčinou jsou dopravní nehody, pády či násilné činy.

Traumatologická ambulance

Traumatologie je podobor chirurgie, který se zabývá operační léčbou poranění a úrazů. Ambulance spolupracuje s dalšími odděleními, jako je rentgen, ultrazvuk nebo laboratoř.

V Nemocnici sv. Kříže Žižkov, která je neakutní nemocnicí, je traumatologická ambulance součástí chirurgické ambulance, kde působí chirurgové MUDr. Ondřej Krajník a MUDr. Zdeněk Horák.

Objednejte se do chirurgické ambulance Nemocnice sv. Kříže Žižkov přes online formulář.
 
Publikováno: 19. 1. 2024

Fotogalerie