Blog

Ambulantní centrum, lůžková oddělení, RTG a SONO, lékarna.
Nejen pro Prahu 3.

Jak podpořit imunitu před zimou?

S příchodem zimy se blíží i období, kdy je potřeba věnovat naší imunitě trochu extra pozornosti. Chladné počasí, ve kterém se různým „rýmičkám“ a jiným sezónním nemocem velmi daří, totiž může našemu tělu pěkně zavařit. Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak imunitní systém posílit, aby mohl účinně chránit tělo před nepříznivými vlivy. 

Máme pro vás několik tipů na vitamíny a potraviny, které je vhodné před zimou zařadit do jídelníčku:

1. Vitamín C – Zázračný obránce
Vitamín C je známý svými antioxidačními vlastnostmi a schopností posilovat imunitní systém. Citrusové plody, šípky, zelí, brokolice a papriky jsou skvělým zdrojem tohoto důležitého vitamínu. Doporučujeme proto nezapomínat na denní dávku čerstvého ovocného salátu nebo zeleniny. Vitamín C můžete doplnit také ve formě potravinových doplňků, které v naší lékárně nyní pořídíte se slevou.

2. Probiotika – Zdraví zevnitř
Probiotika jsou prospěšné bakterie, které podporují zdravou střevní mikroflóru – a zdravá střeva jsou klíčová pro správnou funkci imunitního systému. Vynikajícími zdroji probiotik jsou třeba jogurt, kvašené mléčné výrobky (jogurty, kefír) nebo kysané zelí.

3. Zázvor – Přírodní lék
Zázvor má silné protizánětlivé a antivirové vlastnosti. Jak jej zařadit do jídelníčku? Můžete si připravit zázvorový čaj, přidat zázvor do smoothie nebo ho třeba využít při dochucování jídel. Pomáhá nejen posilovat imunitní systém, ale také působí jako prevence proti nachlazení.

4. Česnek – Malý bojovník
Česnek obsahuje alicin, látku s výraznými antibakteriálními a antivirovými vlastnostmi. Máte-li rádi česnek, můžete ho přidávat do různých pokrmů, nebo si třeba připravit domácí česnekovou polévku.

5. Pestrá strava – Klíč k úspěchu
Dbejte na to, aby vaše strava byla pestře složená. Příjem živin z různorodé skladby potravin zajistí, že vaše tělo získá všechny nezbytné látky pro optimální fungování imunitního systému.

6. Dostatek odpočinku a pohybu
Nepodceňujte význam dostatku spánku a pravidelného pohybu. Kvalitní odpočinek a cvičení jsou klíčovými faktory pro udržení silné imunity.


Potřebujete poradit s nastavením jídelníčku?
Máte zájem o individuální rady a informace o vyvážené stravě? Odborní poradci v naší nutriční poradně vám rádi poskytnou cenné tipy a přizpůsobí stravovací plán na míru vašim potřebám.
Publikováno: 21. 11. 2023

Fotogalerie