Blog

Ambulantní centrum, lůžková oddělení, RTG a SONO, lékarna.
Nejen pro Prahu 3.

Jak se vyznat v doplňkové tekuté výživě

Když se chystáte navštívit své blízké na lůžkovém oddělení v nemocnici, možná byste jim chtěli přinést něco dobrého. Léčebná výživa (dieta) je předepisována ošetřujícím lékařem a tvoří součást komplexní léčby a péče o pacienta. V některých případech je vhodné ji doplnit o speciální tekutou výživou s vyváženým složením.

V současné době existuje spousta druhů doplňkových výživových přípravků určených pro popíjení (tzv. sipping).

K dostání jsou například v těchto variantách:
  • Tekutá výživa vhodná při přípravě na plánovaný chirurgický zákrok (pro nabrání hmotnosti)
  • Vysokoenergetická tekutá výživa s vysokým obsahem bílkovin, vhodná při podvýživě související s nemocí
  • Výživa vhodná při péči o pacienty s chronickými ranami
  • Dietní výživa vhodná při podvýživě související s nemocí u pacientů s diabetes mellitus nebo hyperglykémií
  • Vysokoenergetická nutričně kompletní tekutá výživa s vlákninou
Všechny varianty se vyrábí v několika příchutích – od chuťově výrazných až po neutrální, aby si každý pacient mohl vybrat, která mu zachutná nejvíc. Můžete dokonce pořídit balení, ve kterém je připraveno víc příchutí k ochutnání. Novinkou je také varianta, u které je živočišná bílkovina nahrazena hrachovými a sójovými bílkovinami.

Pokud pacientovi nevyhovuje klasická tekutá výživa na způsob mléčného koktejlu, existuje také její provedení v podobě džusu, nebo dokonce ve formě pudinku. Výživu je možné kromě popíjení také přimíchat k jídlu, například do kaše (pozor, nesmí být horká), nebo přidat například do kávy (opět pozor na její teplotu).

Výživa je k dostání nejčastěji ve dvou objemech: 200 ml a 125 ml. Menší balení je praktické pro pacienty, pro které je příjem velkého množství stravy příliš zatěžující. I přes menší objem má totiž stejné nutriční složení, jako větší lahvička.

Tekutá výživa v České republice není plně hrazena zdravotní pojišťovnou, ačkoliv je velmi důležitá pro úspěšnou léčbu a rehabilitaci pacientů. Lékař většinou může předepsat jen omezené množství, které ale zpravidla nepokryje potřeby pacienta.

Proto prosíme rodiny pacientů o spoluúčast – pokud si lámete hlavu nad tím, co svému blízkému do nemocnice přinést, zkuste se zastavit v naší lékárně. Lékárník vám rád pomůže vybrat doplňkovou výživu, která bude vyhovovat potřebám pacienta. Do budoucna plánujeme zavedení systému, který rozdělí pacienty do skupin podle toho, jaká tekutá výživa je pro ně vhodná. Nákup těchto produktů v lékárně pak bude ještě snadnější.

Text: Eva Matásková
Publikováno: 18. 3. 2024

Fotogalerie