Blog

Ambulantní centrum, lůžková oddělení, RTG a SONO, lékarna.
Nejen pro Prahu 3.

Jaká je léčba tříselné kýly

Příznakem tříselné kýly je měkké nebolestivé vyklenutí, které je patrné ve stoje či při námaze. Doplňujícími příznaky mohou být pocity nadýmání, tlakové či tahavé bolesti.

Tříselná kýla je patologické vyklenutí pobřišnice v tříselné krajině, do kterého se přechodně či trvale vsunuje část břišního obsahu – nejčastěji střevo, předstěra či tuk. Kýla vzniká v oslabeném místě břišní stěny.

Nejzávažnější komplikací je uskřinutí vznikající obvykle při námaze, kdy dojde k prudkému velmi bolestivému zduření kýly. Ta nelze vrátit zpět do břišní dutiny. Postupně dochází k narůstající bolesti celého břicha se zvracením, zástavou odchodu větrů a stolice.

To vyžaduje akutní operační řešení, neboť neléčená kýla může někdy dosahovat obrovských rozměrů.

Léčbou myslíme operační řešení, lékař může zvolit ze tří metod:
  • Laparoskopická operace
  • Operace s PHS implantátem
  • Klasická operace- kožní řez v místě kýly

Laparoskopická operace spočívá v malém řezu v místě pupíku, kdy dutina břišní je naplněna CO2 a následně se zavede laparoskopická kamera a operační nástroje z dalších dvou drobných řezů. Kýla se ošetří speciální síťkou. Výhodou této operace jsou menší pooperační bolesti.

Operace s PHS implantátem spočívá v zavedení implantátu z malého řezu uvnitř kýly. Výhodou je minimální zátěž pro pacienta a možnost provádět tento výkon v lokální anestézii.

Klasická operace je kožní řez v místě kýly s následnou repozicí obsahu kýly zpět do břišní dutiny, ručně šitá plastika břišní stěny, steh podkoží a kůže.

Také lékař může zvolit konzervativní, tedy neoperační postup, což spočívá v nošení speciálních kýlních pasů.

V Nemocnici sv. Kříže Žižkov, která je neakutní nemocnicí, je chirurgické ambulance, kde působí chirurgové MUDr. Ondřej Krajník a MUDr. Zdeněk Horák.

Objednejte se do chirurgické ambulance Nemocnice sv. Kříže Žižkov přes online formulář.
Publikováno: 19. 1. 2024

Fotogalerie