Blog

Ambulantní centrum, lůžková oddělení, RTG a SONO, lékarna.
Nejen pro Prahu 3.

Jednodenní chirurgie. Jaké zákroky se mohou provádět?

Jednodenní chirurgie jsou plánované operace. Cílem je, aby pacient po operačním výkonu trávil pooperační období v domácím prostředí. Do domácího prostředí pacient odchází po operačním výkonu.

V tomto režimu jsou poskytovány vybrané operační a jiné invazivní výkony, u kterých postačuje maximálně 24 hodinový pobyt na lůžku.

Jedná se tedy především o chirurgické obory, u ostatních oborů lze jednodenní péči poskytovat pouze po provedení invazivních výkonů.

V současné době lze poskytovat jednodenní péči v šesti smluvních odbornostech, například v chirurgii (včetně dětské, úrazové a cévní chirurgie).

Péče je poskytována vždy plánovaně, nejedná se o akutní péči. Obecně je při výběru výkonů, vhodných k jednodenní péči na lůžku, kladen důraz na minimálně invazivní výkony, většinou kratší než 2 hodiny, s nízkým rizikem ztráty krve. Podstatná je také možnost zmírnit pooperační bolest pouze perorálními analgetiky.

V rámci jednodenní chirurgie se provádí tento typ operací:
  • Tříselná kýla laparoskopicky
  • Pupeční kýla klasicky
  • Operace žlučníku laparoskopicky
  • Odstranění slepého střeva laparoskopicky (jen plánované výkony)
  • Operace křečových žil
  • Operace hemoroidů a dalších nezhoubných onemocnění konečníku.
Význam jednodenní péče na lůžku narůstá v souvislosti s vývojem a využitím anestetik s krátkou dobou účinnosti a s novými operačními metodami.

V Nemocnici sv. Kříže Žižkov, která je neakutní nemocnicí, je traumatologická ambulance součástí chirurgické ambulance, kde působí chirurgové MUDr. Ondřej Krajník a MUDr. Zdeněk Horák.

Objednejte se do chirurgické ambulance Nemocnice sv. Kříže Žižkov přes online formulář.

Zdroj: https://www.ozp.cz/pro-klienty/caste-dotazy/jake-zakroky-se-mohou-provadet-formou-jednodenni-pece
Publikováno: 30. 1. 2024

Fotogalerie