Blog

Ambulantní centrum, lůžková oddělení, RTG a SONO, lékarna.
Nejen pro Prahu 3.

Když jsou bolesti břicha, jak probíhá vyšetření

Bolest břicha značí různé typy problémů, které lékař zjišťuje prohmatem pacienta či poslechem fonendoskopem. Mezi běžná diagnostická zařízení patří ultrazvuk, neboli SONO.  

Pacient by měl alespoň částečně rozlišit o jaký typ bolesti břicha se jedná. Bolest břicha způsobená zánětem se zhoršuje kýcháním, kašláním či prudkým pohybem. Pokud je bolest břicha silná a těžko zvládnutelná, kdy se objeví akutní a silná bolest břicha, neustupuje, je vhodná lékařská prohlídka. Zejména u bolesti pravého podbříška, která trvá i v klidu a nutí vyhledat úlevovou polohu.

Bolesti břicha mohou být způsobeny i stravou. Na vině však může být i alergie na jídlo, onemocnění žlučníku, slinivky nebo žaludeční vředy.

Jaké jsou bolesti břicha

Pravidelné a dlouhodobé bolesti signalizují vážnější problém. Bolest může signalizovat záněty, Crohnovu chorobu, celiakii a nejhůře i rakovinu (jater, slinivky, žaludku).

Ostrá somatická bolest břicha lze zjistit při pohmatu a je přesně lokalizovaná.

Tupá bolest břicha nebývá přesně lokalizovaná, obvykle se vyskytuje ve střední části břicha.

Křečovitá bolest břicha může být lokalizovaná, postihuje větší část břicha a jeví se jako svíravá bolest s křečemi.

Nadýmání, neboli plynatost je obvykle pocit nafouklého plného břicha, někdy doprovázená křečemi.

Levá a pravá strana pod žebry

Bolest pod žebry často upozorňuje na podrážděný žaludek, onemocnění jícnu, cévní komplikace. Pokud je bolest v celém pruhu, v úvahu přichází zánět pobřišnice.

Bolest v levém podžebří jako bodání a tupá bolest může značit dráždivý tračník. Tento typ bolesti se projevuje i u vředové choroby v žaludku nebo dvanáctníku. Vředy se projevují též jako pálivá, bodavá či tupá bolest v horní části břicha.

Bolest v pravém podbřeží je typická bolest pro žlučník. Tupou až silnou bolestí podžebří se projevují jaterní potíže.

Bolest břicha v podbříšku

Bolest břicha v podbříšku u žen může značit vnitřní pohlavní orgány, akutní gynekologické bolesti se mohou projevit jako náhlé příhody břišní. Dále i u mužů bolest v podbříšku může značit tlusté střevo či močový měchýř.

Bolest v pravém podbříšku může značit zánět slepého střeva.

V Nemocnici sv. Kříže Žižkov, která je neakutní nemocnicí, je chirurgické ambulance, kde působí chirurgové MUDr. Ondřej Krajník a MUDr. Zdeněk Horák.

Objednejte se do chirurgické ambulance Nemocnice sv. Kříže Žižkov přes online formulář.
Publikováno: 19. 1. 2024

Fotogalerie