Blog

Ambulantní centrum, lůžková oddělení, RTG a SONO, lékarna.
Nejen pro Prahu 3.

Klostridiální střevní infekce – kde číhá a jak jí předcházet?

Klostridiální infekce způsobené bakterií Clostridium difficile (C. difficile) představují vážné zdravotní riziko, zejména pro lidi hospitalizované nebo užívající dlouhodobě antibiotika. Tento patogen může způsobit různé stupně onemocnění, od mírného průjmu až po život ohrožující stavy. 

Bakterie bývá přítomna ve střevech, aniž by zdravé jedince jakkoliv ohrožovala. Potíže však nastanou, pokud se C. diff přemnoží (například následkem oslabení přirozené střevní mikroflóry po podání antibiotik) a produkuje toxiny, které mohou způsobit průjmy. 

Jak se tato infekce přenáší, jaké nebezpečí představuje a jak se jí vyhnout?
Přenos
Onemocnění se obvykle přenáší výkaly infikovaných osob. Přenos může nastat přímým kontaktem s kontaminovanými povrchy, jako jsou záchody, madla postelí a zařízení, nebo nepřímo prostřednictvím kontaminovaných předmětů, jako jsou ručníky, toaletní papír nebo povrchy v koupelně.
Klostridiální infekce jsou zvláště problematické v nemocničním prostředí, kde se nachází lidé s oslabenou imunitou a kde je užíváno mnoho antibiotik. 

Jak se infekce projevuje?
Hlavním příznakem infekce je prudký, akutní průjem, často také nepříjemně zapáchající. Dále se mohou objevovat křečovité bolesti břicha, horečka, nevolnost a nechutenství. Tyto symptomy obvykle přetrvávají několik dnů až týdnů.

Prevence
Prevence proti klostridiálním infekcím zahrnuje několik opatření:
  • Hygiena rukou: Pravidelné a důkladné mytí rukou mýdlem a vodou je nejdůležitější prevencí přenosu infekce.
  • Ochrana proti přenosu: Používání ochranných rukavic a dalších ochranných pomůcek může snížit riziko přenosu v nemocničním prostředí.
  • Zodpovědné užívání antibiotik: Antibiotika mohou narušit přirozenou mikroflóru tlustého střeva, což zvyšuje riziko infekce C. difficile. Lékaři by měli antibiotika předepisovat pouze tehdy, když jsou nezbytně nutná, a pacienti by je měli užívat přesně podle pokynů.
  • Důkladné čištění a dezinfekce: Pravidelné čištění a dezinfekce povrchů a zařízení v nemocničním prostředí může zabránit šíření infekce.
  • Izolace infikovaných pacientů: Infikovaní pacienti by měli být izolováni od ostatních pacientů a dodržovat přísná hygienická opatření.

Klostridiální infekce způsobené bakterií Clostridium difficile mohou být závažné a vyžadovat lékařskou péči. Dodržování preventivních opatření, jako je správná hygiena rukou a odpovědné užívání antibiotik, je klíčové pro minimalizaci rizika infekce. 

Jsme rádi, že se nám v Nemocnici Sv. Kříže podařilo zásadně snížit výskyt této nepříjemné infekce. 
Na všechna lůžková oddělení jsme pořídili nové moderní myčky na mobilní toaletní mísy. Jejich speciální mycí režim zahubí i ty nejodolnější bakterie. 
Publikováno: 14. 3. 2024

Fotogalerie