Blog

Ambulantní centrum, lůžková oddělení, RTG a SONO, lékarna.
Nejen pro Prahu 3.

Konzervativní léčba zlomenin, poranění šlach a vazů

Konzervativní léčba zlomenin, poranění šlach a vazů patří mezi základní léčebné metody prováděné v chirurgické ambulanci.

Zlomeniny kostí, pokud nedošlo k posunutí, se léčí konzervativním způsobem - sádrovou fixací. Lékař-chirurg pacienta prohlédne, vypíše žádanku na RTG a následně dojde k sádrové fixaci. Tento způsob léčby je za situace, pokud nedojde k posunu kosti.

Úlomky u dislokované zlomeniny je nutné navrátit do původního stavu. Nejvhodnější je tento zákrok provést v den zlomeniny. Podle potřeby je možné použít lokální i celkovou anestezii.

Nevýhodou konzervativní léčby (sádrová fixace) bývá dlouhodobé znehybnění postižené oblasti, které způsobí ochabnutí svalstva. Proto je důležité v rámci rekonvalescence po sundání fixace rehabilitovat.

Konzervativní léčba poranění vazů se využívá především u starších pacientů. Cílem konzervativní léčby je snížení bolesti a otoku. Obvykle v první akutní fázi, tedy první týden po úrazu, dojde k znehybnění. Při ruptuře předního zkříženého vazu není znehybnění nutné. K znehybnění lékař přistupuje při současném větším poranění vnitřního postranního vazu. Rovněž při ruptuře vazů hlezenního kloubu je doporučeno kloub znehybnit v rozmezí čtyř až šesti týdnů.

Při konzervativní léčbě poranění šlach je končetina fixována, obvykle sádrovou fixací, v nejvýhodnější pozici. A to na šest a více týdnů. Při kompletních rupturách šlach se přistupuje spíše k operačnímu řešení.

V Nemocnici sv. Kříže Žižkov, která je neakutní nemocnicí, je traumatologická ambulance součástí chirurgické ambulance, kde působí chirurgové MUDr. Ondřej Krajník a MUDr. Zdeněk Horák.

Objednejte se do chirurgické ambulance Nemocnice sv. Kříže Žižkov přes online formulář.
Publikováno: 31. 1. 2024

Fotogalerie