Blog

Ambulantní centrum, lůžková oddělení, RTG a SONO, lékarna.
Nejen pro Prahu 3.

Kornatění tepen (ateroskleróza) - příznaky, diagnostika, léčba

Ateroskleróza neboli kornatění tepen vede k horšímu prokrvení cílových tkání až k uzávěru tepny a vzniku infarktu, teda nekrózy buněk.

Princip vzniku aterosklerózy spočívá v ukládání tukových látek do stěny tepen.

Od narození, kdy má člověk tepny hladké, nekladou krvi velký odpor, vznikají v cévních stěnách tzv. lipidové proužky. Postupem věku se do těchto proužků postupně dál zabudovávají tukové látky, což způsobuje poškození cévní stěny, ukládáním vápníku ztrácejí cévy pružnost, vzniká lokální zánět.

Postupným narůstáním aterosklerotických plátů může dojít až k úplné obstrukci - ucpání tepny.

Některé aterosklerotické pláty jsou na povrchu tvrdé a uvnitř obsahují měkké tuky.

Dojde-li k prasknutí tvrdšího obalu, tuky uvnitř se dostanou do kontaktu s krví, což zapříčiní vznik krevní sraženiny. která zabraňuje dalšímu kontaktu tukových depozit s krví. Sraženinou se céva ještě více zúží nebo se obvykle úplně uzavře.

Proces kornatění cév většinou začíná již v mládí, s věkem se ale situace postupně zhoršuje a problémy se nejčastěji projeví kolem 50–60 let.

Diagnostika a léčba aterosklerózy

První projevy aterosklerózy pacient většinou pocítí až ve chvíli, kdy je průchodnost tepny omezená. Krev proto nemůže proudit k orgánům a dochází k jejich částečnému či trvalému poškození. Příznaky se poté liší podle toho, kde v těle se postižená tepna nachází.

Pro zjištění přítomnosti aterosklerózy lékaři používají různá vyšetření. Ta zahrnují například měření krevního tlaku, ultrazvukové vyšetření (angiografie), vyšetření krve, zjišťování koncentrace cholesterolu a cukru v krvi a dále také měření průtoku krve a velikosti zúžení cév.

V případě aterosklerózy se léčí hlavně příčiny, které vedou ke vzniku aterosklerotických plátů. Důležité je začít s léčbou včas, aby se zabránilo rozvoji nepříjemných komplikací. Jako lékaři se zaměřujeme především na snížení vysoké hladiny cholesterolu a nemocní proto musí celkově změnit svůj životní styl.

Pacientům se doporučuje: Nasadit speciální dietu, přestat kouřit, omezit tuky, omezit alkohol, omezit sůl (při vysokém krevním tlaku), pravidelně se pohybovat a cvičit.

Pokud je ateroskleróza je již v pokročilejším stádiu, používají se různé druhy léčiv. Jedná se především o hypolipidemika (léky, které snižují produkci cholesterolu uvnitř buněk) a antihypertenziva (léky proti vysokému tlaku). V případě ucpání cév mohou lékaři přistoupit také k chirurgickému řešení, kdy se snaží cévy znovu zprůchodnit.

Objednejte se do kardiologické ambulance Nemocnice sv. Kříže Žižkov přes online formulář.
Publikováno: 19. 8. 2023

Fotogalerie