Blog

Ambulantní centrum, lůžková oddělení, RTG a SONO, lékarna.
Nejen pro Prahu 3.

Krvácení, podezření na zánětlivá onemocnění, nádorová onemocnění - příznaky, diagnostika, léčba

Bolest konečníku, krvácení z konečníku, mokvání konečníku, svědění konečníku, náhle vzniklá zácpa nebo průjem, hlen ve stolici, nepravidelné vyprazdňování. To jsou možné příznaky nějakého onemocnění spjatého s tlustým střevem a konečníkem.

Může jít o hemeroidy, perianální trombózu, perianální ekzém, anální řasy či marisky, fisuru – řitní trhlinu či nádory konečníku.

Bolest konečníku

Podle bolesti konečníku  lze orientačně předpokládat příčinu potíží. Může jít o ostrou, řezavou bolest, začínající při stolici a přetrvávající i několik hodin. Obvykle to způsobuje trhlina řitní.

Naopak tupá, palčivá či pulzující bolest může znamenat zánět nebo absces v oblasti řitního otvoru a konečníku.

Výraznou, náhlou bolest u řitního otvoru provázenou zduřením obvykle způsobuje  trombóza vnějšího hemorhoidálního uzlu.

Krvácení konečníku

Krev na toaletním papíru?

Jasně červenou krev na toaletním papíře způsobuje většinou mechanické poškození konečníku při hygieně,  dále  hemeroidy nebo řitní trhlina.

Pokud krev odkapává nebo i vystřikuje při stolici, bývá i na povrchu stolice, jde často o hemoroidy, řídčeji řitní trhlinu.

Tmavší krev  již může pocházet z  vyšších etáží tlustého střeva při zánětu, z divertiklu nebo nádoru, koagula a nebo černá zapáchající řídká i formovaná stolice pak bývá projevem krvácení spíše v horní části zažívacího traktu – žaludeční či dvanáctníkový vřed, jícnové varixy apod .

Každé krvácení z konečníku, zjevné i skryté, tedy vždy vyžaduje důkladné vyšetření. K tomu slouží na prvním místě  koloskopické vyšetření.

Zácpa nebo průjem

Jedná se o poruchy vyprazdňování stolice. Příčin zácpy a průjmu je velmi mnoho. Důvodem k akutní návštěvě lékaře je kombinace akutního průjmu a horečky trvající déle 3-4 dnů, přítomnost krve ve stolici a dále pak náhlá zástava větrů a stolice. Pokud došlo v horizontu týdnů ke změně frekvence a konzistence stolice, objevuje se krev ve stolici nebo hlen ve stolici, je plně na místě návštěva lékaře v běžné ordinační době.

Hlen ve stolici

Opakovaná přítomnost viditelného množství hlenu může znamenat zánět střeva, nesnášenlivost některé složky potravy nebo přítomnost polypu, či jiného nádoru tlustého střeva.

Hlen ve stolici může být i v kombinaci s příznaky jako krev ve stolici, průjmy, zácpa, křeče, hubnutí.

Ovšem může to být příznak i dalších onemocnění jiného orgánu – jako slinivky břišní, žlučníku nebo tenkého střeva. Kromě laboratorního  je doporučeno také koloskopické vyšetření.

Nepravidelné vyprazdňování

Střevní zácpu často způsobují změny prostředí, stresové situace, nedostatek pohybové aktivity, absence dostatečného množství tekutin a vlákniny i některá léčiva jako jejich vedlejší účinek.

Zácpa i průjem jsou vždy důvodem k řádnému vyšetření, mohou být indicií k onemocnění zažívacího traktu.

Nádorová onemocnění

Nádor tlustého střeva a konečníku je jedno z nejčastějších nádorových onemocnění ve všech vyspělých státech.

Pokud je onkologické onemocnění zachyceno v časném stádiu, výrazně se zvyšuje naděje na dobrý výsledek léčby.

I když nádor tlustého střeva je dobře zjistitelný, mnoho  nemocných přichází pozdě. A to v době, kdy je nádor lokálně pokročilý nebo vytvořil metastázy v lymfatických uzlinách či vzdálených orgánech.

Screening nádorů tlustého střeva probíhá dvěma způsoby. Jednou z možností je test na okultní (skryté) krvácení, které by měl absolvovat každý člověk v období mezi 50. a 54. rokem jednou ročně. Po 55. roce života je vhodné provádět tento test v pravidelných dvouletých intervalech. Při pozitivitě testu následuje koloskopické vyšetření.

Další možností screeningu je koloskopie, která by se měla provádět od 50-tého roku věku v  desetiletých intervalech.

Cílem  pravidelných prohlídek je vyhledat bezpříznakové pacienty s nezhoubnými polypy tlustého střeva, které se dají odstranit při koloskopickém vyšetření dříve než dojde k jejich transformaci do zhoubného nádorové onemocnění, nebo zachytí nádor v časném stadiu, kdy je operačně dobře odstranitelný.

Pouze správně provedená chirurgická léčba je pak schopna toto onemocnění v časném stadiu zcela vyléčit a i u pokročilého onemocnění v kombinaci s léčbou onkologickou zajistit dlouhodobé přežití. To vše umožňují zachytit screeningová vyšetření, jejichž zásluhou výskyt zhoubných nádorů tlustého střeva a konečníku v ČR klesá.

Objednejte se do hepato-gastroenterologické ambulance Nemocnice sv. Kříže Žižkov přes online formulář.
Publikováno: 28. 8. 2023

Fotogalerie