Blog

Ambulantní centrum, lůžková oddělení, RTG a SONO, lékarna.
Nejen pro Prahu 3.

NEMOCNIČNÍ ZAHRADA – POSEZENÍ (2. DÍL)

Dvorek naší nemocnice se letos promění v malou rajskou zahradu, která bude přístupná nejen pacientům a jejich návštěvám, ale i občanům Žižkova, kteří budou chtít posedět v klidném prostředí plném zeleně. Pomůžete nám vybrat, jak bude naše žižkovská zahrádka vypadat?

Jednou z nejdůležitějších možností využití nemocniční zahrady bude hlavně k setkávání pacientů s návštěvami, proto si na výběru posezení dáváme opravdu záležet. Zvažujeme lavičky, na které se vejde víc lidí vedle sebe, ale také samostatně umístěné židle a stolky, u kterých si návštěvníci budou moci vychutnat kávu nebo třeba oběd. Líbí se nám také posedové zídky, které by vhodně doplnily přírodní vzhled zahrady.

Samozřejmě nezapomínáme ani na bezbariérovost: v zahrádce by měl být dostatek prostoru i pro návštěvníky na invalidním vozíku.

Snažíme se navázat na naši snahu vytvořit nemocnici otevřenou k setkávání. Návštěva pacienta totiž podle nás nemusí končit u nemocničního lůžka. Směřujeme k tomu, aby návštěvy s pacienty trávily čas v prostředí naší zahrádky (pokud to stav jejich stav dovolí) – i krátká změna prostředí bývá pro pacienty přínosná. Jde o vytržení z nemocniční rutiny, které při dlouhodobé hospitalizaci dokáže pomoct na těle i na duši.

Moc se nám líbí, jak s posezením ve veřejném prostoru pracuje městská část Praha 3. Právě žižkovské parky a zákoutí jsou nám velkou inspirací. Jako ilustrační fotky jsme tedy vybrali pár snímků právě z Rajské zahrady a Riegrových sadů, do kterých je to z Nemocnice sv. Kříže jen pár kroků.

Jsme zvědaví na váš názor:
Líbily by se vám lavičky pro více lidí, samostatně stojící židličky a křesílka, posedové zídky, nebo stoly s více židlemi?
Které možnosti posezení byste na naší zahrádce uvítali nejvíc?

Ze všech komentujících (na naší FB stránce) na konci pětidílného seriálu vylosujeme 5 výherců, kterým věnujeme milý dárek – a samozřejmě je také pozveme na posezení s občerstvením v naší nové zahradě!


Fotoinspirace: abecedazahrady.cz, OBI, chatar-chalupar.cz, Jitka Ullwerová
Publikováno: 20. 5. 2024

Fotogalerie