Blog

Ambulantní centrum, lůžková oddělení, RTG a SONO, lékarna.
Nejen pro Prahu 3.

Nemocniční zahrada – stromy a zeleň (1. díl)

Snažíme se z našeho nemocničního dvorku vytvořit příjemné místo, které bude vybízet k návštěvě a rozjímání. 
Pomůžete nám vybrat, jak bude naše žižkovská zahrádka vypadat?

Jedním z nejdůležitějších prvků, které budou utvářet vzhled naší zahrádky, budou stromy a keře, kterými bude osazena. Jak jsme postupovali při jejich výběru?

Museli jsme vybírat nejedovaté druhy, aby pacienty nemohly ohrozit. Vyhýbali jsme se také nadměrně nektaronosným stromům a květinám, které by na zahrádku lákaly větší množství včel a dalších opylovačů. Máme je sice rádi, ale náhodné bodnutí hmyzem by pro naše pacienty mohlo znamenat velkou zdravotní komplikaci.
Zároveň jsme chtěli, aby si návštěvníci mohli zahrádku užít všemi smysly – nejen očima, které ocení barvy rozkvetlých květů. Přáli jsme si, aby měli možnost vnímat i jinak, například rozmělnit vonný list mezi prsty a přivonět si.

V neposlední řadě je potřeba myslet také na to, aby námi vybraná zeleň nerušila sousedy z vedlejších dvorků a zahrádek. Při výběru stromů se snažíme držet druhů, které poskytnou stín a pomohou vytvořit příjemné mikroklima (které oceníte zejména v horkých letních měsících), ale neudělají nám ze zahrádky nepropustnou džungli. 

Výhodou nižších keřů a stromků je to, že rychleji dorostou do žádoucí výšky. Na stín vysokých stromů si sice počkáme déle, ale mají svoje nesporné kouzlo…

Moc se nám líbí, jak se zelení ve veřejném prostoru pracuje městská část Praha 3. Právě žižkovské parky a zákoutí jsou nám velkou inspirací. Jako ilustrační fotky jsme tedy vybrali pár snímků právě z Rajské zahrady, do které je to z Nemocnice sv. Kříže jen pár kroků.

Jsme zvědaví na váš názor:
Líbily by se vám raději menší stromy, vyšší stromy, nebo zeleň, která harmonicky prostupuje prostorem?
Které stromy a rostliny byste v naší nemocniční zahradě rádi viděli?
Ze všech komentujících (na naší FB stránce) na konci pětidílného seriálu vylosujeme 5 výherců, kterým věnujeme milý dárek – a samozřejmě je také pozveme na posezení s občerstvením v naší nové zahradě!
Publikováno: 26. 4. 2024

Fotogalerie