Blog

Ambulantní centrum, lůžková oddělení, RTG a SONO, lékarna.
Nejen pro Prahu 3.

Onemocnění tlustého střeva: Crohnova nemoc, ulcerózní kolitida - příznaky, diagnostika, léčba

Mezi závažná onemocnění tlustého střeva a konečníku se řadí ulcerózní kolitida, Crohnova choroba, divertikulární nemoc a především karcinom tlustého střeva a konečníku.

Onemocnění tlustého střeva: Crohnova nemoc, ulcerózní kolitida

Zánět střev – enteritida a kolitida - má mnoho podob a mnoho příčin. Některé záněty jsou akutní povahy, některé jsou chronické a způsobené autoimunitní reakcí a vyléčit se nedají.

Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida patří mezi nespecifické střevní záněty. Mají určité společné rysy, ale liší se lokalizací, rozsahem a hloubkou postižení střevní sliznice.

Typy zánětu střev – diagnóza

Crohnova choroba je chronický „autoimunitní“ typ zánětu trávicí trubice. Postihuje  nejčastěji konec tenkého střeva, ale může se vyskytnout v celém průběhu trávicí trubice i na několika místech současně, typické je střídání postižených úseků se zdravou sliznicí.

Ulcerózní kolitida je chronický „autoimunitní“ typ zánětu trávicí trubice. Postihuje tlusté střevo. Klasicky nemoc postihuje nejprve konečník a poté postupuje na různě rozsáhlou část tlustého střeva.

Obvykle se jedná o probíhající proces v delším časovém úseku, u kterého je typický střídavý průběh. Jakmile se objeví první příznaky, pak následuje období bez nich. A poté opět se příznaky objeví.

Příznaky se objevují ve věku 20 - 40 let, druhý vrchol, kdy se objevují první potíže je pak po 60-tém roce věku, případně později. Ženy onemocní touto chorobou častěji než muži. Pacienti s ulcerózní kolitidou mají bohužel zvýšené riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.

Příznaky

Se střevními záněty se pojí příznaky spojené především s trávením, ale často, především u Crohnovy choroby,  se vyskytují i příznaky mimostřevní.
  • bolesti a křeče v břiše dlouhotrvajícího charakteru
  • změny  charakteru stolice v podobě  průjmu s krví i bez, hlenem či hnisem.
  • řitní píštěle
  • s narušeným střevním prostředím a zánětem souvisí také únava a slabost
  • úbytek hmotnosti, popřípadě dehydratace
  • záněty střev bývají někdy doprovázeny zvýšenou teplotou a horečkou
  • k mimostřevním  příznakům patří nejčastěji bolesti kloubů, kožní vyrážky, záněty oční duhovky (uveitida)
  • někdy je příznakem pouze zjištěná pozitivita testu na skryté (okultní) krvácení do stolice
Diagnostika

Diagnóza bývá stanovena na základě anamnézy,  laboratorního vyšetření krve a stolice, endoskopických (koloskopie, gastroskopie, enteroskopie) nebo zobrazovacích metod jako je  ultrazvuk, CT, magnetická rezonance nebo rentgenové vyšetření s kontrastní látkou.

Vyšetření stolice a koloskopie

Základem určení diagnózy je endoskopické vyšetření – koloskopie – s odběrem bioptických vzorků. Dále se provádí vyšetření stolice k vyloučení bakteriální, virové nebo parazitární infekce.
Pro úplnost se vyšetřuje krev, která může odhalit zvýšení zánětlivých parametrů jako CRP, leukocytóza (zvýšení počtu bílých krvinek), dále chudokrevnost nebo nedostatek minerálů a vitamínů.

Mezi zobrazovací metody k určení rozsahu, především u Crohnovy choroby, patří ultrazvuk, CT, magnetická rezonance nebo rentgen s využitím kontrastní látky.

Léčba

Léčba nespecifických střevních zánětů  závisí na jejich fázi a aktivitě. Je vysoce individuální, nicméně standardizovaná.

Divertikulóza, divertikulitida

Divertikulóza je termín pro výskyt výchlipek stěny střeva. Divertikulitida je zánět vznikající ve výchlipce stěny tlustého či tenkého střeva - divertiklu. Divertikulóza sama o sobě se nemusí příliš projevovat. Člověk s divertikulózou si někdy stěžuje na častější zácpy a plynatost, které jsou spíše projevem nedostatečného příjmu tekutin, vlákniny a složením střevní mikroflory,  u většiny lidí jsou divertikly náhodným nálezem při koloskopii.

V případě mírných projevů zánětu může léčba probíhat i ambulantní formou, v případě horečky a bolestí břicha je nezbytné chirurgické vyšetření a léčba za hospitalizace, někdy je nutné i operační řešení.

Objednejte se do hepato-gastroenterologické ambulance Nemocnice sv. Kříže Žižkov přes online formulář.
Publikováno: 26. 8. 2023

Fotogalerie