Blog

Ambulantní centrum, lůžková oddělení, RTG a SONO, lékarna.
Nejen pro Prahu 3.

Petr Špaček ft. Tomáš Krajník - Proč vznikl videoklip věnovaný DIOP

Violoncellista Petr Špaček natočil v Nemocnici sv. Kříže Žižkov videoklip pro písničku Raindrops Keep Fallin' On My Head z autorského alba Believe vydaném v roce 2023.

V hlavních rolích uvidíme ředitele Nemocnice sv. Kříže Žižkov Tomáše Krajníka a herce Danielu Kolářovou a Davida Matáska. Ve vedlejších rolí jsou zaměstnanci a pacienti.

Písnička je věnována lůžkovým oddělením Dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče (DIOP) a následné péče s rehabilitacemi.

Klip o naší nemocnici a na podporu Dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče (DIOP)

Jak vznikla myšlenka společného videoklipu pro nemocnici?

Videoklip vznikl na základě setkání Petra Špačka a Tomáše Krajníka.

Zdravotnictví je důležitou součástí naší společnosti a spojení hudby Petra Špačka s nemocnicí je osudové. Tomáš Krajník má hudbu českého violoncellisty rád a písnička je natolik pozitivní, že vyjadřuje přesně to, o co nemocnice a její zaměstnanci usilují – o rozjasněné tváře a překonáním nemocí se vydat vstříc k budoucnosti a dalším životním příběhům.

O čem je děj videoklipu?

Videoklip vypráví o naději.

Ráno je šedivé, deštivé a smutné. Během dne se rozjasní a slunce, naděje, budoucnost opět rozzáří úsměv.  Úsměv pana ředitele Tomáše Krajníka, který prochází nemocnicí a rozjasňuje tváře lékařů i pacientů. Působí jako motivátor, jako ten, který nemocnici dává směr. Petr Špaček se na to dívá ze střechy, ze shora, a obrazně sleduje dění pod sebou v církevní nemocnici.

Ve videoklipu je představen denní rytmus v nemocnici. Ráno jsou odborné ambulance, poté poledne, následují návštěvy na lůžkových odděleních. Pacienti jsou v rámci rehabilitací zapojeni do cvičení, nechybí duchovní rozměr nemocnice a řádové sestry v kapli.

Ve videoklipu hrají zaměstnanci nemocnice, natáčení podle scénáře Radka Pešouta a Tomáše Bláhy, který se ujal režie a střihu, probíhalo v červnu 2023 v reálném prostředí nemocnice.

Podívejte se na fotogalerii z natáčení videoklipu zde.

O písničce Raindrops Keep Fallin' On My Head

Petr Špaček na prvním sólovém albu Believe, vydaném v roce 2023, představil pop-rockové celosvětové hity ve vlastním hudebním aranžmá.

„Album Believe by se též dalo nazvat jako album dvou světů, dvou různých způsobů vytváření, vnímání a prožívání hudby. Na bookletu jsou znázorněny dveře do jiného světa a to světa víry. Na albu totiž najdeme písně jak z křesťanského, tak ze sekulárního prostředí. Je to skutečně propojení dvou různých světů skrz hudbu. Písnička Raindrops Keep Fallin' On My Head vznikla v originální úpravě primárně pro violoncello. Je doplněna o klavír, kontrabas a bicí,“ říká violoncellista Petr Špaček.

Nový videoklip tak získal hit Raindrops Keep Fallin' On My Head, který byl poprvé uveden v oscarovém filmu Butch Cassidy and the Sundance Kid. Hudbu a text pro film složili Burt Bacharach a Hal David. Skladba z roku 1969 se stala největším hitem zpěváka B.J. Thomase, který s ní v roce 1970 několikrát vyhrál americkou hitparádu. Film získal 6 filmových oscarů, i za filmovou hudbu. V hlavních rolích diváci poprvé viděli úspěšnou hereckou dvojici Robert Redford a Paul Newman.

Podpora DIOP

Oddělení DIOP je z finančního hlediska podceňované zdravotními pojišťovnami. Chceme ukázat, že v Praze je nemocnice, která se specializuje v rámci lůžkové péče na tento typ těžce nemocných pacientů.

To byla myšlenka, která Petra Špačka zaujala a proto se rozhodl věnovat písničku a videoklip Nemocnici sv. Kříže Žižkov.

Přečtěte si více o oddělení DIOP zde.

„Žijeme v době, která popírá, že člověk může být nemocný a dokonce ve stavu, jaký zobrazujeme – tedy vyžadovat intenzivní péči 24 hodin denně. DIOP dotujeme 350 tisíci Kč měsíčně. Videoklip jsme natočili jako formu poděkování zdravotníkům, pacientům a jejich rodinám,” říká ředitel Nemocnice sv. Kříže Žižkov Mgr. Tomáš Krajník.

Kdo je Petr Špaček

Petr Špaček je český violoncellista. Je vítězem rozhlasové soutěže Concertino Praga z roku 2007. Jako sólista hrál s několika českými orchestry. Na podzim 2021 Petr Špaček  se vydal na sólovou dráhu a zahájil ji se svým bandem vyprodanou Dvořákovou síní pražského Rudolfina. V roce 2023 vydal svoje první sólové CD s názvem Believe.

Kdo je Tomáš Krajník

Mgr. Tomáš Krajník je dlouholetý manažer ve zdravotnictví. Do pozice jednatele a ředitele Nemocnice sv. Kříže Žižkov nastoupil v roce 2020 a zahájil kompletní proměnu budovy i služeb.

Proč v klipu hrají David Matásek a Daniela Kolářová

Budova nemocnice v roce 2023 slaví 100 let a při té příležitosti se patronem stal David Matásek, který představil proměnu nemocnice širší veřejnosti, neboť na Žižkově bydlí. Daniela Kolářová je také obyvatelkou Prahy 3 a proměnu nemocnice sleduje dlouhodobě.

O Nemocnici sv. Kříže Žižkov

Církevní Nemocnice sv. Kříže Žižkov v Praze 3, vlastněná Kongregací Milosrdných sester sv. Kříže, kromě ambulantního centra se specializuje na následnou rehabilitační péči a provozuje unikátní oddělení Dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče pro pacienty s tracheostomií.
Publikováno: 26. 9. 2023

Fotogalerie