Blog

Ambulantní centrum, lůžková oddělení, RTG a SONO, lékarna.
Nejen pro Prahu 3.

Punkce a obstřiky kloubů

Bolavé a oteklé koleno, kdy je pohyb bolestivý. Možná v něm je voda. Je to řešitelný zdravotní problém. U těchto onemocnění se využívá punkce kloubů, tedy odstranění nadbytečné kloubní tekutiny.

Odborně se jedná o výpotek v kloubu, který značí nahromadění kloubní tekutiny v kloubním pouzdru.

K tvorbě nepotřebné kloubní tekutiny dochází například tehdy, když je kloub postižen artrózou. Kloubní chrupavky se rozpadají a opotřebovává se i samotný kloub. Aby si tělo ulevilo od bolesti, produkuje tekutiny. Ty se nazývají laicky jako voda v kloubu a může se objevit i po úraze.

Punkce kloubu

Chirurg-ortoped nejprve provede diagnostiku postiženého kloubu. Zjistí množství nashromážděné tekutiny a stanoví postup punkce. Zákrok se provádí v místním znecitlivění. K odsátí tekutiny dochází pomocí jehly. Následuje vyšetření laboratoří, aby se zjistil důvod vzniku tekutiny.

Tato kloubní tekutina vzniká zejména při postižení kloubu artrózou, což je opotřebení kloubních chrupavek a vlastního kloubu.

Obstřik kloubu

Obstřik kloubu se provádí aplikací léčivé látky v místním znecitlivěním do bolestivých úponů šlach a vazů, do bolestivých kloubů. Často také následuje po odsátí tekutiny z kloubu (punkci). Jde o kombinaci lokálního anestetika a kortikosteroidu. Obojí tlumí nežádoucí příznaky akutního zhoršení osteoartrózy či přetížení – otoku a bolesti.

V Nemocnici sv. Kříže Žižkov, která je neakutní nemocnicí, je chirurgické ambulance, kde působí chirurgové MUDr. Ondřej Krajník a MUDr. Zdeněk Horák.

Objednejte se do chirurgické ambulance Nemocnice sv. Kříže Žižkov přes online formulář.
Publikováno: 19. 1. 2024

Fotogalerie