Blog

Ambulantní centrum, lůžková oddělení, RTG a SONO, lékarna.
Nejen pro Prahu 3.

Ředitel Tomáš Krajník na Žižkově vybudoval moderní Nemocnici sv. Kříže Žižkov

Když přišel v roce 2019 do budovy interní nemocnice známé pod názvem Nemocnice na Žižkově v Praze 3 a rozhodoval se, zda právě tady začne novou pracovní etapu v řízení nemocnice, zavzpomínal na rok 2013, kdy obdobně přemýšlel o tom, zda se z Bruselu přestěhuje zpět do Roudnice nad Labem. Sice se říká, že do stejné řeky dvakrát nevstoupíš, ale Tomáš Krajník vstoupil.

Zachránit dvě nemocnice, zmodernizovat je, rozšířit jejich provoz, znovu získat pacienty, ekonomicky fungovat a ještě vytvářet zisk pro majitele.

Pokud podobný příběh během deseti let zopakujete dvakrát, to už nemůže být náhoda.

Má Tomáš Krajník zvláštní know-how, zná něco, co ostatní manažeři ve zdravotnictví nikoliv?

Dva úspěšné příběhy během deseti let

Obě nemocnice jsou soukromé. Regionální. Ve své blízkosti mají další soukromé, městské, krajské či fakultní. A musí se řídit tím, co se podaří zasmluvnit u zdravotních pojišťoven i překonat plány ministerstva zdravotnictví.

V roce 2012 se Podřipská nemocnice ocitla na seznamu nemocnic určených ke zrušení. Tehdejší ministerstvo zdravotnictví preferovalo zachování nemocnic v Mělníku a Litoměřicích, z Roudnice nad Labem měla zmizet akutní nemocnice. Tehdejší spolumajitel Josef Krajník zavelel k záchraně, 17. listopadu 2012 se uskutečnila masová demonstrace obyvatel Podřipska před budovou nemocnice, následně se rozjelo jednání s pojišťovnami, aby nemocnice přece jen získala smlouvu na dalších pět let.

Bylo nutné najít nového ředitele. Josef Krajník se domluvil s Tomášem Krajníkem, se svým synem, aby se z Bruselu vrátil do rodné Roudnice nad Labem a začal řídit rozvoj Podřipské nemocnice. Bylo nutné budovy modernizovat, rekonstruovat, rozšířit počet zaměstnanců, najít nové lékaře a sestry, začít se věnovat marketingu a rozšiřovat počet pacientů. Z image nemocnice „na odpis“ se překlopit do nemocnice s vizí, plány a rozvojem.

Když se Tomáš Krajník v roce 2019 rozhodl kvůli změně majitele opustit Podřipskou nemocnici, dostal více nabídek. Když přijel na Žižkov a prohlédl si zanedbanou budovu se stagnujícími zdravotními službami a specifickým majitelem – Řádu Milosrdných sester sv. Kříže, neboť budovu církev získala zpět v rámci církevních restitucí – viděl to jako nový impuls, novou výzvu. Postavit na nohy církevní nemocnici. Vymyslet strategii, časový plán rekonstrukce a zajistit pro Prahu 3 moderní nemocnici.

Tomáš Krajník navrhl několik variant, co s budovou dále. Nakonec zvítězila ta se zachováním lůžkové péče a její modernizací. Zároveň rozšíření ambulantní péče, a to v hlavních odborných oborech. Dohromady pak vytvořit celek, který se vzájemně doplňuje.

Bylo nutné sjednotit vlastnictví budovy s vlastnictvím společnosti provozující zdravotní péči. Řád Milosrdných sester sv. Kříže odkoupil a následně přejmenoval provozující společnost a v roce 2020 vznikla Nemocnice sv. Kříže Žižkov.

Rozvoj Nemocnice sv. Kříže Žižkov

„Kongregace v rámci církevních restitucí získala budovu ve velmi špatném technickém stavu. Technologie byly po době životnosti, většina budovy si žádala zásadní investice a opravy podle současných standardů. Aby dávalo smysl provádět opravy v takovém rozsahu a zaměření na zdravotní péči, rozhodla se kongregace odkoupit od předchozích majitelů i provoz nemocnice,“ vysvětluje Tomáš Krajník, který v roce 2020 se stal ředitelem a jednatelem, a za tři roky řídí kompletní změnu v Nemocnici sv. Kříže Žižkov.

„Za pochodu jsme řešili tři cíle. Kompletně zrekonstruovat a zmodernizovat samotnou budovu a přizpůsobit ji současným trendům ve zdravotnictví. Dále jsme pořizovali vybavení od kuchyně po vybavení pokojů, diagnostických a rehabilitačních strojů či rentgenového přístroje, zázemí pro zaměstnance a pacienty. Třetím cílem pak bylo rozšíření poskytovaného spektra lůžkových oddělení a ambulancí v ambulantním centru,“ říká Tomáš Krajník.

„Je pro nás velmi důležité, jak nemocnici vnímají obyvatelé Prahy 3. Nechceme být uzavřeným zařízením v Kubelíkově ulici. Proto chceme pro obyvatele budovu otevřít třeba pořádáním koncertů či výstav, abychom pacienty a obyvatele propojili,“ doplňuje Tomáš Krajník.

Proměna byla naplánována tak, aby během roku 2023 byla nemocnice zrekonstruována a rozšířená zdravotní ambulantní a lůžková péče. V průběhu celého roku 2023 probíhají oslavy ke 100 letům vzniku budovy.
Publikováno: 27. 9. 2023

Fotogalerie