Blog

Ambulantní centrum, lůžková oddělení, RTG a SONO, lékarna.
Nejen pro Prahu 3.

Ředitel Tomáš Krajník se s operací kolene svěřil do rukou svého bratra MUDr. Ondřeje Krajníka

„S bratrem Ondřejem od dětství podnikáme vše společně, takže když jsem si poranil meniskus, byla operace od něj jasná volba.
Koukněte jak to probíhalo, večer po operaci už jsem byl doma, aktivně rehabilituji a je to den za dnem lepší – díky moc bratře!“ 


– ředitel Nemocnice Sv. Kříže Žižkov, Tomáš Krajník

–––––––

Jednodenní chirurgie, jednodenka neboli ambulantní zákroky – co to vlastně je?

Jde o plánované operační výkony, po jejichž provedení může pacient trávit pooperační období ve svém domácím prostředí a se svými blízkými, aby se urychlil jeho návrat k normálnímu způsobu života. 

Do domácího ošetření pacient odchází okamžitě či po krátkém odpočinku po lokální či celkové anestezii. V režimu jednodenní chirurgie (jednodenní péče), kdy se pacient vyhne delší hospitalizaci v nemocnici, se dá řešit řada onemocnění – patří mezi ně například:
  • operace žlučníku
  • operace tříselné, pupeční a pooperační kýly
  • odstranění zaníceného slepého střeva (apendixu)
  • léčba hemoroidů
  • odstranění kožních znamének a podkožních útvarů
Podle poslední schválené úhradové vyhlášky rozšíření jednodenní péče pokračuje. Zákroků je nyní ještě o 30 více. Kromě odstranění žlučníku, kýly nebo slepého střeva mohou pacienti přijít na operaci ramene, prstů nebo si nechat odstranit nosní mandli a ještě tentýž den jít domů.

Zdravotnická zařízení tyto úkony dostávají speciálně proplacené, pokud proběhnou v rámci jednodenní péče.
Jednodenní chirurgie ale není vhodná úplně pro všechny. Samozřejmě je vždy důležité zhodnotit zdravotní stav daného pacienta a posoudit případná rizika. Senior s dalšími vážnými zdravotními neduhy si téměř vždy po zákroku poleží na nemocničním lůžku déle. Ale není důvod, aby mladý sportovec po jednoduché operaci zůstal několik dní hospitalizovaný. 

Zároveň nelze brát jednodenní zákroky jako něco, co nahradí nutnou akutní péči, například pro operace typu akutní příhody břišní. Je to prostě doplněk, který může pomoci snížit náklady na provedené zákroky, které se dají naplánovat. 

––––

Zákroky v rámci ambulantní chirurgie provádějí i naši lékaři z Nemocnice Sv. Kříže Žižkov. Pod vedením špičkových operatérů a zkušených zdravotníků v moderně vybavených operačních sálech v Praze – Palas Athena a Iscare. 
Objednat se můžete i on-line.

Co si o rozvoji jednodenní chirurgie myslí ředitel naší nemocnice, pan Tomáš Krajník? Poslechněte si v 5. epizodě podcastu Křižník Žižkov.
Publikováno: 6. 3. 2024

Fotogalerie