Blog

Ambulantní centrum, lůžková oddělení, RTG a SONO, lékarna.
Nejen pro Prahu 3.

Reflux jícnu, refluxní choroba - příznaky, diagnostika, léčba

Refluxní choroba jícnu je onemocnění při němž se obsah žaludku přes oslabený dolní jícnový svěrač dostává zpět do jícnu a výše. Špatná funkce jícnových svěračů se bezprostředně projevuje tzv. pálením žáhy a kyselým nebo hořkým pocitem v ústech spojeným často se zápachem z úst.

Kromě těchto přímých projevů je reflux častou příčinou kašle, zánětu jícnu a hlasivek, chrapotu a zubního kazu. 

Kyselina chlorovodíková společně s částmi jídel poškozují sliznici jícnu, hltanu a úst.

Průvodním jevem může pak být také pálení na hrudi a v krku, pocit „knedlíku“ v krku, zahlenění, pokašlávání a nepříjemný pocit kyselosti či hořkosti v ústech.

Nekontrolovaný nebo špatně léčený chronický zánět  jícnu může způsobit vznik komplikací, jako je peptická stenóza jícnu, Barrettův jícen, nebo adenokarcinom jícnu.

Diagnostika

Pro stanovení diagnózy se používá tak jako v celé medicině především anamnéza doplněná o funkční (pH metrie, manometrie), endoskopická (gastroskopie ) a rentgenová vyšetření.

Léčba

Léčba probíhá dvěma způsoby. Jako konzervativní označujeme dietní režimová opatření. Druhým způsobem je farmakologická léčba.

Pokud není konzervativní léčba dostatečně účinná, je další možností chirurgické řešení (operace – fundoplikace). To však může být provázeno nemalým procentem komplikací, navíc časem účinnost tohoto řešení klesá. I tak ale má chirurgie v léčbě refluxní choroby své místo.

Objednejte se do hepato-gastroenterologické ambulance Nemocnice sv. Kříže Žižkov přes online formulář.
Publikováno: 25. 8. 2023

Fotogalerie