Blog

Ambulantní centrum, lůžková oddělení, RTG a SONO, lékarna.
Nejen pro Prahu 3.

Virová onemocnění jater - příznaky, diagnostika, léčba

Mezi virová onemocnění jater patří infekční žloutenky, u nás nejčastěji typu A, B, C a E. Jsou to různé choroby.

Hepatitidy A a E do chronického stadia nepřechází. Proběhnou jako akutní a často i bezpříznakové onemocnění a člověk se z nich za několik týdnů nebo měsíců vyléčí. Je to klasická infekční žloutenka, kdy po vyléčení sice ještě  držíme dietu, ale pak jsme zdraví.

Pro diagnostiku konkrétního onemocnění jater využíváme především testy z krve, sonografické a další zobrazovací metody, případně i invazivní jaterní biopsii.

Únava, někdy tlak pod žebry na pravé straně nebo nepříliš výrazné problémy se zažíváním. A někdy ani to ne. Chronické onemocnění jater nebývá ve svých počátečních stadiích příliš patrné. Buď ho nepoznáme vůbec, nebo na sobě pozorujeme jen zmíněné nespecifické potíže.

Příznaky jsou nevýrazné, a proto se na onemocnění nemusí přijít. V závislosti na konkrétní jaterní chorobě mohou uvedené drobné příznaky se projevit od pěti do čtyřiceti let. Avšak jaterní cirhóza  stejně tak může se rozvinout relativně rychle.

Vyšší jaterní testy jsou prvním laboratorním příznakem. Pokud pacient má i nepatrné zvýšení jaterních testů, měl by podstoupit další vyšetření.

Žloutenky typu B a C mohou přecházet do chronicity a v déledobém horizontu játra poškozovat.

Proti hepatitidě A a B se však lze očkovat,  proti typu C očkování neexistuje. V případě hepatitidy B i C virus do jater vstoupí a už v nich zůstane. Množí se, jaterní buňky se rozpadají a dochází k procesu jizvení a svrašťování jater až do stadia cirhózy.

U hepatitidy typu B i C je největší záludností fakt, že její virus v sobě mohou mít pacienti desítky let, a když je odhalen, nezřídka už skutečně mívají jaterní cirhózu či primární rakovinu.

Proti hepatitidě B bylo zavedeno povinné očkování  a v případě obou typů hepatitid, B i C, existuje i účinná léčba. Dříve prognosticky hrozivá hepatitida C je dnes léčitelná s účinností přesahující 90%.

Objednejte se do hepato-gastroenterologické ambulance Nemocnice sv. Kříže Žižkov přes online formulář.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/relax/zdravi/lekari-maji-zbran-na-ztvrdla-jatra.A140219_112332_ln-zdravi_ape
Publikováno: 1. 9. 2023

Fotogalerie