Blog

Ambulantní centrum, lůžková oddělení, RTG a SONO, lékarna.
Nejen pro Prahu 3.

Zhoubné nádory jícnu - příznaky, diagnostika, léčba

Jícen tvoří začátek zažívacího traktu. Skládá se z několika typů buněk, které se mohou nádorově zvrhnout. Nejčastějšími typy nádorů jsou spinocelulární karcinom (vznikající z dlaždicového epitelu) a adenokarcinom (vznikající ze žlázek ve stěně jícnu), vyskytují se i typy smíšené.

Postižena může být jakákoliv část jícnu, nejčastěji však střední a dolní třetina.

Projevy nádorového onemocnění jícnu

Nejprve vázne polykání tuhých soust, v pokročilejších stádiích je problém i s konzumací tekuté a kašovité stravy.

Součástí obtíží může být i nepříjemná bolest v krku a chrapot. Kromě ztíženého polykání se v pokročilejších stádiích přidává i nevolnost, zvracení a zvýšená únava.

Příčiny

Vznik karcinomu jícnu je podněcován genetickou odchylkou. Tato genetická odchylka vzniká většinou na základě vlivu různých rizikových faktorů.
  • genetika
  • kouření, nadměrná konzumace alkoholu nebo žvýkání tabáku
  • častá konzumace silně kořeněných pokrmů
  • absence ovoce a zeleniny v jídelníčku
  • častá konzumace horkých nápojů
  • poleptání kyselinou či louhem
  • refluxní ezofagitida – pálení žáhy (podráždění jícnu vlivem návratu trávicích šťáv ze žaludku), respektive její extrémní důsledek zvaný Barettův jícen, kdy dochází k buněčné přeměně dlaždicového epitelu na cylindrický.
Diagnostika a léčba

Hlavním diagnostickou metodou je endoskopické vyšetření jícnu a žaludku – gastroskopie. Představuje endoskopické vyšetření, při němž se pomocí tenkého ohebného přístroje (gastroskopu) vyšetřuje horní část trávicího traktu.

Lékaři poskytuje přímý pohled do jícnu, žaludku a dvanácterníku. Gastroskopie umožňuje i odběr biopsií. Během vyšetření můžeme provádět různé léčebné zákroky. Mezi hlavní patří odstraňování polypů či rozšiřování zúžených úseků.

Objednejte se do hepato-gastroenterologické ambulance Nemocnice sv. Kříže Žižkov přes online formulář.

Zdroje: https://www.mou.cz/nadory-jicnu/t1288
https://www.linkos.cz/pacient-a-rodina/onkologicke-diagnozy/nadory-travici-trubice-jicen-zaludek-tenke-strevo-tluste-strevo-konecnik-rit-c15/o-zhoubnych-nadorech-jicnu/
https://www.mou.cz/endoskopicke-vysetreni-jicnu-a-zaludku-gastroskopie/t1427
Publikováno: 29. 8. 2023

Fotogalerie