Blog

Ambulantní centrum, lůžková oddělení, RTG a SONO, lékarna.
Nejen pro Prahu 3.

Ztučnění jater (steatóza) - příznaky, diagnostika, léčba

Steatóza je abnormální hromadění lipidů v buňkách parenchymových orgánů. Vzniká poruchou metabolismu s intracelulární akumulací abnormálního množství lipidů.

Co jsou lipidy?

Lipidy jsou důležité přírodní látky, mezi které patří především tuky, oleje, vosky, některé vitamíny a hormony. Chemicky jsou to převážně estery (nejčastěji triacylglyceroly) vyšších mastných kyselin a alkoholů. Skupina látek zařazovaných mezi lipidy není úplně přesně ohraničená.

Lipidy jsou pro živé organismy nepostradatelné.

Pokud bychom to zjednodušili, pro tělo mají játra především tuto funkci:
  • zpracovávání živin vstřebaných trávicím traktem,
  • ovládání krevních hladin tuků, aminokyselin a glukózy,
  • boj proti infekcím, které se dostaly do krevního oběhu, a to pomocí Kupferových buněk, které pozřou všechny cizorodé organismy,
  • neutralizace, ničení a vylučování toxinů a jiných látek,
  • výrobu žluči,
  • ukládání železa, vitamínů rozpustných v tucích a jiných důležitých nutrientů,
  • přeměnu živin na energii,
  • výrobu, rozkládání a regulaci hladiny mnoha hormonů,
  • tvorbu bílkovin zodpovědných za většinu chemických reakcí v těle včetně  plazmatického systému udržujícího krevní srážlivost.

V případě onemocnění jater nevirového původu dochází ke ztučnění, neboli steatóze. Ta je alkoholová a nealkoholová.

Nejčastěji jsou postiženy buňky parenchymatických orgánů – játra, ledviny, srdce. Příčinami vzniku steatózy jsou především alkohol, obezita, diabetes mellitus (cukrovka), ale také toxiny a malnutrice.

Nealkoholické ztukovatění jater

Nealkoholové ztukovatění jater (NAFLD – non alcoholic fatty liver disease) je nemoc, při které se hromadí tuk  v játrech bez nadměrné konzumace alkoholu.

Zjednodušeně lze říci, že příčinou nealkoholové steatozy je často se vyskytující porucha metabolismu tuků, známá jako „vysoký cholesterol“, kdy tělo neumí nadměrný příjem tuku zpracovat a ukládá ho v cévách a játrech.

Játra prostoupená  tukem ztrácí schopnost se regenerovat a časem přechází nemoc do pokročilé steatózy jater, zánětlivého stádia (tuková steatohepatitida) a následně jaterní fibrózy a cirhózy.

Projevy ztučnění jater nejsou bolestivé a potíže se začnou projevovat až při závažnějším poškození jater.

Diagnostika a léčba

Pro zjištění nemoci jsou vhodná preventivní vyšetření v rámci běžných prohlídek u obvodního lékaře. Základem jsou jaterní testy, SONO vyšetření břišní dutiny. Při zjištění odchylek pak další vyšetření navržená hepatologem.

Léčba probíhá v úpravě režimových opatření pacienta. Především ve snížení tělesné hmotnosti, omezení  příjmu alkoholu a zvýšení pohybové aktivity. Dále v úpravě jídelníčku s omezením tuků a cukrů. Snížení kalorického příjmu a  zvýšení kalorického výdeje. Pacient je zván na pravidelné kontrolní prohlídky, obvykle po 6-12 měsících. SONO vyšetření se dělá jednou za rok.  V případě obtíží i dříve.

Alkoholová steatóza

Alkoholová steatóza – to je ztučnění jater, které je vyvoláno alkoholem. Vzniká po nárazovém nadměrném užití alkoholu i u pravidelných konzumentů alkoholu.

Většinou se nijak neprojevuje a zjistíme ho lehkým zvýšením jaterních testů a zvýšený obsah tuku v jaterní tkáni najdeme i na sonografickém vyšetření.

Roky nadměrného užívání alkoholu mohou způsobit zánět  jater s postupnou náhradou tkáně vazivem. Toto poškození  je známé jako fibróza a následně cirhóza. Cirhóza jater je konečná fáze onemocnění jater.
 
  1. Alkoholické tukové onemocnění jater: Toto je první fáze AFLD (alcoholic fatty liver disease), kdy se tuk začíná hromadit v játrech. Lze ji vyléčit jednoduše tím, že už nebudete pít alkohol.
  2. Akutní alkoholická hepatitida: Nadužívání alkoholu způsobuje v této fázi akutní zánět sotokem jater. Výsledek závisí na závažnosti poškození. V některých případech může léčba zvrátit poškození, zatímco závažnější případy alkoholické hepatitidy mohou vést k selhání jater.
  3. Alkoholická cirhóza jater: Toto je nejtěžší forma AFLD. Při alkoholické cirhóze dochází k přestavbě jaterní tkáně – je nahrazována tkání vazivovou. Cirhóza může vést k selhání jater.

Objednejte se do hepato-gastroenterologické ambulance Nemocnice sv. Kříže Žižkov přes online formulář.

Zdroje: https://www.stefajir.cz/alkoholicke-poskozeni-jater
Publikováno: 24. 8. 2023

Fotogalerie