Novinky

Ambulantní centrum, lůžková oddělení, RTG a SONO, lékarna.
Nejen pro Prahu 3.

Nemocnice sv. Kříže Žižkov: 3 roky a 100 let. Co ta čísla znamenají?

Na Žižkově je budova nemocnice 100 let. Stavba začala v roce 1921. Dokonce se budova objevila ve filmu Eva tropí hlouposti z roku 1939.

Ta budova na rohu dnešní Kubelíkovy a Ševčíkovy ulice v Praze 3 je reprezentantem tradiční žižkovské zástavby a přesto je moderní budovou.

Architekti totiž už před 100 lety použili pro Žižkov netypický konstrukční systém, aby vyřešili budovu do oblouku.

Budova sice nebyla od počátku zamýšlena jako nemocnice, avšak jako ubytování pro svobodné matky s dětmi.

Ještě v předválečném období se majitelem budovy stal řád Milosrdných sester sv. Kříže. A bohužel poté začalo turbulentní období.

Vzestupy a pády. Válka, znárodnění. Po roce 1949 se z budovy stává interní nemocnice.

Ještě před znárodněním byla budova rekonstruována. A díky tomu přežila až do roku 2019. Bohužel v žalostném a technicky nevyhovujícím stavu si budovu řád Milosrdných sester sv. Kříže převzal spolu s provozováním v roce 2020.

Bylo rozhodnuto o vybudování moderní a přívětivé nemocnici. A tak vznikla Nemocnice sv. Kříže Žižkov se čtyřmi pilíři.

Ambulantní centrum, lůžková oddělení, RTG a SONO pracoviště, tradiční lékarna na Žižkově.

Přívětivé prostředí specializovaných ambulancí jako je gastroenterologie, chirurgie, kardiologie, interní a plicní ordinace doplňuje odběr krve a pracoviště zobrazovacích metod.

Moderní diagnostická zařízení jako je především rentgen, doplňují nabídku a SONO reaguje na vysokou poptávku po vyšetření.

Lůžková oddělení především pomáhají. Vracet těžce nemocné pacienty do života. Po ukončení akutních stavů přicházejí pacienti do nemocnice, aby se postavili obrazně zpět na nohy.

Kromě benefitu v případě ambulantního centra přímo v budově a kvalifikovaným lékařům-specialistů péče stojí na rehabilitacích.

Rehabilitace je to, co je v současné medicíně inovativní. Od polohovacích postelí a křesel po rehabilitační stroje. Tým fyzioterapeutů je základ úspěchu.

Duchovní rozměr nemocnice poskytují sestry z řádu Milosrdných sester sv. Kříže. Ať už na moderním DIOP oddělení či přímo u lůžka pacientů následné péče.

Moderní kuchyně vaří teplá jídla a mění trend v nemocničním stravování.

To vše se mění 3 roky.

I díky obyvatelům Prahy 3. Nemocnice sv. Kříže je nemocnicí v Praze 3.
Publikováno: 10. 1. 2023