Novinky

Ambulantní centrum, lůžková oddělení, RTG a SONO, lékarna.
Nejen pro Prahu 3.

Podcenění vyšetření plic se nemusí vyplatit. CHOPN má svůj světový den

Článek na MEDIASHOW.cz, 21.11.2022

CHOPN je málo známé, ale závažné plicní onemocnění. Zkratka znamená chronickou obstrukční plicní nemoc a je tak závažná, že má i svůj světový den, který připadá na 20. listopadu. Vysvětlujeme, o čem tato nemoc je a koho se nejvíce týká.

Pokud je pacientovi více jak 40 let a minimálně 10 let kouřil cigarety a zadýchává se při chůzi do druhého patra nebo při rychlejší chůzi s nákupním vozíkem v obchodě, tak je možné, že trpí chronickou obstrukční plicní chorobou, neboli zkráceně CHOPN.

CHOPN je nemoc, která je preventabilní, je léčitelná. Bohužel velká část pacientů přichází s touto nemocí pozdě a část plíce je zničená.

Důvod, proč pacienti přicházejí pozdě, je jednoduchý. Velká část pacientů, kterým se začne špatně dýchat, to schvaluje na to, že nejsou v kondici a mají nadváhu. Či nejsou trénovaní nebo případně mají pro to jiné důvody a nevyhledají zdravotní pomoc.

Navíc pokud je pacientem kuřák, ta šance, že se dostane k plicnímu lékaři je minimální. Proto Česká pneumologická a ftizeologická společnost připravila screeningovou akci, která má za úkol najít včas pacienty, kteří mají CHOPN.

Projekt od roku 2018, který byl mírně přerušen covidovou pandemií, přináší již výsledky. Třetina pacientů, kteří se s potížemi na plicní lékaře obrací, trpí skutečně CHOPN, do té doby neléčenou.

U každého pacienta, kterého v plicních ambulancích odhalí, plicní lékaři zahájí účinnou inhalační léčbu.

Vše obvykle začíná u praktického lékaře. Co takového pacienta čeká?

Praktický lékař by na základě příznaků i žádosti pacienta měl vystavit žádanku-doporučenku. Pacient poté kontaktuje plicního lékaře a plicní ambulance tyto pacienty obvykle objednají na co nejkratší termín návštěvy.

Plicní lékař nejprve zjistí, jaké symptomy pacient má. Toto zjištění se provádí prostřednictvím speciálního dotazníku a který detailně posoudí pacientovo respirační zdraví.

Druhým krokem vyšetření v plicní ambulanci je vyšetření ve funkční laboratoři. Pacient při vyšetření spirometrií dýchá pomocí pomalých a rychlých dechových manévrů. Tyto testy dokáží popsat, jaký je stav plic a dýchacích cest.

Na závěr vyšetření poprosí lékař pacienta o rychlou chůzi po rovině, neboli 6 minutový test chůzí. Tím lékaři u pacienta zjistí, kolik kyslíku má v krvi a také se měří, jakou vzdálenost pacient ujde.

Všechna tato vyšetření jsou schopna plicnímu lékaři ukázat obrázek pacientova respiračního zdraví. Pokud je ještě potřeba, udělá se rentgenové vyšetření hrudníku pacienta. Eventuelně se ještě odebere krev či se provede rekultivační vyšetření hlenu. U některých pacientů lékaři ještě provedou CT či ultrazvuk hrudníku.

Všechna vyšetření dokáží popsat, zda pacient má či nemá CHOPN případně jiné, dosud nepoznané onemocnění plic, které zhoršuje schopnost se hýbat zhoršuje schopnost dýchat.

U nových pacientů s CHOPN je ihned zahájena inhalační léčba.

Včasně podaná inhalační léčba dokáže změnit osud nemocných. U pacientů, kteří mají objevenou CHOPN a ještě kouří, plicní lékaři obvykle zahájí silnou protikuřáckou terapii. Ta je zaměřena na eliminaci tohoto těžkého stavu závislosti.

Kouření u pacientů s CHOPN je extrémně nebezpečné.

Ti pacienti, kteří mají CHOPN a přestanou kouřit, díky inhalačním lékům a začnou-li žít zdravě, je reálná šance na prodloužení života o několik let. A to je cíl.

Tip plicní ambulance v Nemocnici sv. Kříže Žižkov v Praze 3, Kubelíkova 16. www.nemocnicezizkov.cz. Objednejte se do plicní ambulance ZDE. 

Zdroj: https://www.mediashow.cz/zdravi/podceneni-vysetreni-plic-se-nemusi-vyplatit-chopn-ma-svuj-svetovy-den.html
Publikováno: 21. 11. 2022