Novinky

Ambulantní centrum, lůžková oddělení, RTG a SONO, lékarna.
Nejen pro Prahu 3.

Poradna kardiolog MUDr. Miroslav Derevjanik: Co je a jak vzniká Ischemická choroba srdeční (ICHS)

Kardiolog MUDr. Miroslav Derevjanik působí v kardiologické ambulanci Nemocnice sv. Kříže Žižkov a vysvětluje podrobnosti o onemocnění Ischemická choroba srdeční (ICHS). 

Ischemická choroba srdeční (ICHS) vzniká nedostatečným prokrvením srdeční svaloviny a tedy nedostatečným přísunem kyslíku a živin svalovým buňkám.

Nejčastější příčinou ICHS je ateroskleróza (kornatění koronárních tepen), dále spazmy tepen, záněty, embolie a jiné příčiny jsou bez aterosklerózy vzácné.

Princip vzniku aterosklerózy spočívá v ukládání tukových látek do stěny tepen.

Projevy onemocnění můžou být bezpříznakové (němá ICHS), přechodná ischémie (obvykle se projevující anginou pectoris - bolestí na hrudníku), infarktem myokardu nebo srdečním selháním a náhlou smrti.

Nejběžnějším příznakem ICHS je angina pectoris, projevující se jako tlak na hrudi, pálení, řezání, může se šířit do levého ramena a ruky, do krku, zad.

Často se objevuje při námaze, vzrušení, jídle a vystavení chladu. Z dalších příznaků se může objevit dušnost, bušení srdce, slabost, nevolnost, pocit na zvracení, pocení. Při objevení těchto potíží je nutné provést nezbytné vyšetření a potvrdit event. vyloučit ICHS.

V případě potíží či v rámci prevence kontaktuje k objednání na vyšetření kardiologickou ambulanci na telefonu: 221 012 224 nebo 221 012 218. Více info zde
Publikováno: 22. 9. 2021