Novinky

Ambulantní centrum, lůžková oddělení, RTG a SONO, lékarna.
Nejen pro Prahu 3.

Rakovina plic postupuje plíživě, z počátku nebolí

Každý rok onemocní rakovinou plic přibližně 6,5 tisíce pacientů v Česku. V 90 procentech je příčinou aktivní či pasivní kouření. Nejlepší obranou je proto nekouřit. Asi 4,5 tisíce lidí z Česka rakovině plic podlehne. A plicní lékaři konstatují, že 85 procent z nich umírá zbytečně.

Na vině je čas. Okamžik, kdy pacient zjistí, že již má rakovinu plic. To se však mění. Od ledna 2022 probíhá program na časný záchyt rakoviny plic.

Týká se lidí, kteří jsou rakovinou plic nejvíce ohroženi. Jde o pacienty kuřáky ve věku 55 až 74 let, kteří kouří po dobu dvaceti let zhruba 20 cigaret denně. Nebo kouří po dobu desti let 40 cigaret denně. Či dokonce po dobu pěti let 80 cigaret denně.

Jak to funguje? Praktický lékař vytipuje vhodné pacienty na kontrolu plic. Nebo se lze přímo objednat u ambulantního plicního specialisty. V úvodu se ověřuje kuřácká zátěž.

Do posouzení rizika vstupují i počty - 20 balíčko roků. A jak probíhá návštěva u plicního lékaře? Především vyšetření nebolí. Cílem je rozpoznat závažná onemocnění či jejich počátky.

Součástí vyšetření je poslech plic a spirometrie, obojím se zjišťuje kapacita plic a dech. Pokud lékař nezaznamená nic závažného, přesto odešle pacienta na CT vyšetření. Jedině tak lze odhalit rakovinu plic v počátečním stádiu, kdy je možné ji úspěšně léčit.

Jak probíhá vyšetření na CT

Jednorázová CT vyšetření provádějí pouze akreditovaná pracoviště. Vyšetření není bolestivé a trvá jen pár minut. Výsledek screeningu posílá radiolog s komentářem k ošetřujícímu plicnímu lékaři pacienta.

Výsledky vyšetření

Pokud by CT vyšetření odhalilo nádor, který je v prvním stádiu, je možné jej operovat. Pacient je díky časnému preventivnímu vyšetření plic zařazen mezi 15 procent pacientů ročně, kteří mohou podstoupit operaci plic. Protože se o své nemoci dozvěděli včas.

Konkrétní strategii léčby mu po bronchoskopickém vyšetření, které je bezbolestné, navrhne tým lékařů různých odborností v nejbližším komplexním onkologickém centru.

Cílem screeningu plic je zvýšit podíl pacientů, kteří nemoc odhalí už v zárodku a zlepšit šanci na jejich úplné uzdravení. A ještě jedna věc pomůže - přestat kouřit.

Plicní ambulance v Nemocnici sv. Kříže Žižkov v Praze 3, Kubelíkova 16. Více zde

Instruktážní video ke shlédnutí zde
Publikováno: 28. 7. 2022