Novinky

Ambulantní centrum, lůžková oddělení, RTG a SONO, lékarna.
Nejen pro Prahu 3.

Výskyt delta mutace Covid-19 se v ČR mírně zvyšuje. Riziko je vyšší pro neočkované

Ke dni 2.7. 2021 bylo za ČR osekvenováno a do GISAID vloženo 4 830 celogenomových sekvencí.

V týdnu od 28.6. do 2.7.2021 laboratoře prokázaly celkem 6 nových případů mutace delta z nově osekvenovaných 22 vzorků, a to čtyři případy v Jihomoravském kraji a dva v Praze.

„Detekce varianty delta v ČR mírně narůstá, byť nelze ještě pozorovat jasný vzestupný trend. Je pravděpodobné, že vzestupný trend může pokračovat i přes přijatá opatření proti importu viru na naše území,“ shrnula aktuální výsledky vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění RNDr. Helena Jiřincová, uvádí Státní zdravotní ústav

"Každý den zdravotníci celosvětově naočkují více než 40 milionů dávek vakcín proti covidu-19. Koronavirus ale stále hledá nové cesty, jak pronikat do lidských buněk. Teď se to daří variantě delta, která byla poprvé rozpoznána v Indii. Varianta navíc dál mutuje," uvádí web iROZHLAS.cz.

Molekulární biolog Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd na základě vývoje v Británii, kde už je delta zcela dominantní a roste kvůli ní počet nakažených i riziko hospitalizace, odhaduje, že do konce léta zřejmě tato varianta převládne v celé Evropě.

„Doufejme, že už to množství naočkovaných nebo těch, kteří nemoc prodělali, bude dostatečně velké, aby postupný nárůst, kterému se nevyhneme, neměl dopad na hospitalizace a hlavně na úmrtí. Teď vyšla statistika, ze které je jasné, že ve Spojených státech už umírají výhradně nenaočkovaní lidé,“ řekl Pačes Českému rozhlasu Plus.

Změnily se i příznaky

Infekce mutací delta vykazuje trochu jiné příznaky nemoci

Ze studie britských lékařů z King's College London, kteří mapují příznaky pomocí mobilní aplikace s miliony dobrovolníků, vyplývá, že ztráta čichu a chuti už nepatří mezi nejobvyklejší příznaky. Častější je rýma a symptomy lehce zaměnitelné s běžným nachlazením.

Státní zdravotní ústav (SZÚ) eviduje několik desítek případů delta varianty i u nás. Ale vzhledem k omezené sekvenaci v minulých měsících chybí přesný obrázek o jejím výskytu.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/zdravi/mutace-koronaviru-delta-ockovani_2107041950_kuc

Očkování proto covid-19 v Nemocnici sv. Kříže Žižkov 

Očkovací centrum v Nemocnici Žižkov má k dispozici dostatek vakcín Moderna a Pfizer. 

"Máme dostatek volných termínů i očkovacích látek. Stačí se registrovat či objednat a zájemce můžeme ihned očkovat. Navíc druhou dávku podáváme ve zkráceném režimu," říká vedoucí lékař očkovacího centra MUDr. David Bauman. 

V Nemocnici sv. Kříže Žižkov, Kubelíkova 16, Praha 3, probíhá očkování proti covid-19.

Registrace je otevřena pro skupinu 16+, registrace probíhá přes registrační systém ministerstva zdravotnictví registrace.mzcr.cz

Od 1.7.2021 je otevřena registrace i pro děti ve věku 12-15 let. Nemocnice sv. Kříže děti neočkuje, neboť je při očkování nutnost dozoru pediatra a naše nemocnice nedisponuje dětským lékařem. 

Očkujeme od skupiny 16+ s tím, že ve skupině 16 - 18 let podáváme výlučně vakcínu Pfizer. 

V případě zájmu o očkování kontaktujte přímo naše pracovníky emailem na ockovacicentrum@nskz.cz.
Publikováno: 8. 7. 2021