Blog

Ambulantní centrum, lůžková oddělení, RTG a SONO, lékarna.
Nejen pro Prahu 3.

Operace zlomenin a artroskopie kolene

Zlomeniny se léči konzervativní léčbou (obvykle sádrovou fixací) nebo operační léčbou. Ta se provádí pomocí tzv. osteosyntézy (vnitřní, vnější).

Operace zlomeniny trvá od jedné do tří hodin, provádí se buď v celkové nebo spinální anestezii. Ta je u některých typů chirurgických zákroků alternativou celkové anestezie. Při této anestezii pacient během operace zůstává při vědomí, aniž by však cítil bolest. Spinální anestezii lze použít u většiny operací od pasu dolů.

Vnitřní osteosyntéza je znehybnění zlomeniny pomocí kovového materiálu, který se buď přikládá ke kosti a fixuje do kosti pomocí šroubků, nebo se kovový materiál zavádí dovnitř kosti.

Artroskopie

Artroskopie je jednoduchý operační zákrok. Lékař přímo prohlédne kloub, zjistí rozsah poškození kloubu a navrhne další postup léčení podle dostupných léčebných metod. Tedy provede v něm chirurgický zákrok. Tato metoda má využití u kolene, kotníku i jiných kloubů.

Kdy uvažovat o artroskopii?

Pokud pacient trpí bolestí, otokem, omezeným pohybem - pravděpodobně došlo k poranění menisku v koleni. Obvykle se to stane násilným pohybem jako je rotace kolene. Menisky se natrhly a přetrhaly.

Dalším důvodem pro artroskopii je poranění zkřížených vazů kolene. Mezi další poranění mohou být kloubní chrupavky, poranění postranních vazů kolene.

Artroskopii kolene chirurg provede ambulantně nebo s hospitalizací na jeden až dva dny.  

V Nemocnici sv. Kříže Žižkov, která je neakutní nemocnicí, je traumatologická ambulance součástí chirurgické ambulance, kde působí chirurgové MUDr. Ondřej Krajník a MUDr. Zdeněk Horák.

Objednejte se do chirurgické ambulance Nemocnice sv. Kříže Žižkov přes online formulář.
Publikováno: 31. 1. 2024

Fotogalerie