Blog

Ambulantní centrum, lůžková oddělení, RTG a SONO, lékarna.
Nejen pro Prahu 3.

Sklerotizace křečových žil / varixů

Křečové žíly (varixy) jsou zvětšené, klikaté a uzlovité povrchové žíly. Primárně jsou postiženy žíly nohou. Křečové žíly jsou velmi častým onemocněním a jejich výskyt se s věkem zvyšuje.

Jaké jsou příznaky křečových žil? K zjištění tohoto onemocnění je vhodná prohlídka lékařem a diagnostika pomocí ultrazvuku.

Obvykle jsou příznaky těžké a unavené dolní končetiny, noční křeče a svědění kůže, otoky nohou ke konci dne, vznikající metličkové žilky a změny barvy kůže.

Křečové žíly nejsou pouhým estetickým problémem. Naopak mohou mít vážné důsledky, jako například vznik trombosy, tromboflebitidy nebo dokonce plicní embolie.

Nejvhodnější způsob léčby stanoví cévní chirurg na základě SONO vyšetření.

Ošetření se odborně nazývá sklerotizací. Princip sklerotizace spočívá v aplikaci látky do křečové žíly ve formě pěny, která zničí její cévní výstelku a vyvolá umělý zánět. Takto ošetřená žíla se po několika týdnech v těle vstřebá.

Sklerotizace je ambulantní metoda. Výsledek se dostaví během několika dnů, u větších zákroků během několika týdnů. K hojení jsou vhodné i pomůcky jako kompresní punčochy. Ty mají vliv na průběh hojení.

Pokud není kvůli rozsahu možná sklerotizace, lékař zvolí operaci křečových žil. Výkon je prováděn v celkové anestezii. Ovšem existují i méně invazivní metody. Není nutná hospitalizace a zákrok se většinou provádí v lokálním znecitlivění.

Každá z metod odstranění varixů má své výhody a nevýhody:

Sklerotizace křečových žil je vhodná pouze u žilek menšího průměru než jeden milimetr. Jedná se o viditelné červené, fialové a modré žilky na lýtkách a stehnech. Vyskytují se jednotlivě (metličky) nebo rozvětveně (pavoučky) a jsou estetickým nedostatkem. Sklerotizace je velmi šetrná metoda. Zákrok se provádí ambulantně, je časově nenáročný. Ošetření je nebolestivé, nevyžaduje žádné následné omezení pohybových aktivit. Sklerotizaci lze použít také jako doplněk k jiným metodám odstranění křečových žil.

Klasická operace je chirurgický zákrok. Odstranění probíhá chirurgickou cestou za celkové anestezie celé zasažené a poškozené žíly. Při zákroku dochází i k poranění okolních tkání. V důsledku tohoto zákroku k následným bolestem a vzniku velkých modřin. Je nutná hospitalizace zhruba tři dny a následná rekonvalescence v pracovní neschopnosti je obvykle čtyři a šest týdnů.

V Nemocnici sv. Kříže Žižkov, která je neakutní nemocnicí, je chirurgické ambulance, kde působí chirurgové MUDr. Ondřej Krajník a MUDr. Zdeněk Horák.

Objednejte se do chirurgické ambulance Nemocnice sv. Kříže Žižkov přes online formulář.
Publikováno: 19. 1. 2024

Fotogalerie