Novinky

Ambulantní centrum, lůžková oddělení, RTG a SONO, lékarna.
Nejen pro Prahu 3.

Co je gastroskopie a jak probíhá vyšetření žaludku

Gastroskopie je endoskopické vyšetření jícnu, žaludku a dvanáctníku.

Je to běžné vyšetření, které s sebou nese jen malá rizika. Má velký přínos v diagnostice i léčbě mnoha nemocí.

Gastroskopii v ambulanci Nemocnce Žižkov provádíme zejména k vyloučení vředové choroby žaludku či dvanáctníku a dále k vyloučení postižení jícnu, které může být způsobeno např. refluxem.

Gastroskopické vyšetření nám ale může sloužit i k ověření přítomnosti coeliakie a dalších onemocnění horní části zažívacího traktu.

Prohlédnutí stěny jícnu a žaludku spolu s odběrem vzorků má význam pro diagnostiku rakoviny jícnu, rakoviny žaludku, achalázie jícnu, žaludečních vředů a mnoha dalších onemocnění těchto orgánů.

Endoskopicky lze léčit krvácení do jícnu a žaludku, ať už je jeho příčina jakákoliv.

Endoskopické pracoviště Nemocnice Žižkov provádí preventivní i léčebné endoskopické výkony včetně polypektomí a biopsií. A v rámci ambulantní činnosti kompletní klinické vyšetření v celém rozsahu oboru hepatologie a gastroenterologie.

Šetrnou metodou je například transnasální gastroskopie.

Princip endoskopického vyšetření

Při klasické metodě pacientovi se do úst vsune tenká ohebná hadička endoskopu a opatrně se zavede do jícnu. Pak se zasunuje hlouběji, až se dostane do žaludku. Na konci hadice je drobná videokamera, která promítá obraz sliznice jícnu a žaludku na obrazovku, kde ji vidí lékař. Pomocí ovládacího aparátu lze konec endoskopu různě natáčet a tím si zobrazit celou dutinu žaludku.

Endoskop navíc umožňuje použití drobných klíštěk, kterými se dá bezbolestně odštípnout drobný vzorek sliznice (biopsie), který se zasílá k histologickému vyšetření.

Objednání vyšetření

Neváhejte s objednáním vyšetření v hepatogastroenterologické ambulanci Nemocnice Žižkov.
Publikováno: 16. 11. 2020

Fotogalerie