Novinky

Ambulantní centrum, lůžková oddělení, RTG a SONO, lékarna.
Nejen pro Prahu 3.

Gastroenterologie Praha 3 MUDr. David Bauman

Hepatogastroenterologická ambulance v Kubelíkově ulici v Praze 3 v Nemocnici sv. Kříže Žižkov ordinuje od pondělí do pátku (7.30 - 15 hodin).

Ordinuje lékař MUDr. David Bauman.

Co je hepatogastroenterologická ambulance v Nemocnici Žižkov?

David Bauman: Naše pracoviště se zaměřuje především na endoskopické pracoviště se standardním endoskopickým vyšetření. Provádíme gastroskopii standardním i transnasálním přístupem. Dále provádíme koloskopie, sigmoideoskopie, flexibilní rektoskopie ve všech indikacích včetně screeningu.

Jaké další výkony (služby) v ambulanci provádíte?

David Bauman: Provádíme následné výkony v horní i dolní části traktu (biopsie, cold i hot snare polypektomie, endoskopická mukosní resekce, stavění krvácení). V rámci ambulantní činnosti se zaměřujeme na standardní klinické vyšetření v rozsahu celého oboru gastroenterologie a hepatologie (gastroenterologická ambulance a jaterní poradna). Pečujeme i o pacienty s umělým vyústěním gastrointestinálního traktu (stomická poradna).

S kým spolupracujete?

David Bauman: Využíváme spolupráce s akreditovanými návaznými neklinickými pracovišti (laboratoře Aeskulab, Synlab), z vyšších superkonziliárních klinických pracovišť spolupracujeme především s IKEM (Klinikou hepatogastroenterologie, Klinika zobrazovacích metod) a dále s Thomayerovou nemocnicí, s jejíž chirurgickou klinikou máme spolupráci zajištěnu smluvně pro endoskopicky neřešitelné případy a případné komplikace.

Specializujete se na transnasální gastroskopii. Čím se liší od klasické metody?

David Bauman: Transnasální gastroskopie je šetrnější a pacienty většinou lépe tolerovanou metodou. Princip vyšetření je v zavedení hadičky nosem. Od klasické endoskopické metody se liší tím, že se obejde kořen jazyka a nedochází k problémům s dávením nebo říháním. Tím je pro pacienta  přijatelnější.

Tak jako u klasické metody vyšetření, u transnasální gastroskopie vyšetření pacienta  probíhá vleže na boku. Do nosu jsou aplikovány kapky a zvlhčující gel a velkou výhodou je, že s lékařem můžete mluvit a odpovídat mu na otázky nebo se sám ptát. Transnasální gastroskopie ještě není standardem na všech pracovištích. Nemocnice Žižkov ji nabízí ve standardu a lze se objednat.

K čemu slouží gastroskopické vyšetření?

David Bauman: Gastroskopie je endoskopické vyšetření jícnu, žaludku a dvanáctníku. Je to běžné vyšetření, které s sebou nese jen malá rizika. Má velký přínos v diagnostice i léčbě mnoha nemocí.

Gastroskopii v ambulanci Nemocnce Žižkov provádíme zejména k vyloučení vředové choroby žaludku či dvanáctníku a dále k vyloučení postižení jícnu, které může být způsobeno např. refluxem. Gastroskopické vyšetření nám ale může sloužit i k ověření přítomnosti coeliakie a dalších onemocnění horní části zažívacího traktu.

Více o výkonech a operacích zde

Objednání na vyšetření

Hepatogastroenterologická ambulance Nemocnice Žižkov má ordinační hodiny v Kubelíkově ulici (info zde). Objednat se lze na telefonu 720 520 363 či 221 012 227, nebo emailu: endoskopie@nskz.cz.

Do Nemocnice Žižkov se lze dostat MHD: V blízkosti stanice metra A Jiřího z Poděbrad a zastávky tramvaje (č. 5, 9, 15, 26) Husinecká. Podrobnosti zde.

Další informace o vyšetření

Transnasální gastroskopie je šetrnější metoda vyšetření žaludku
Co je gastroskopie a jak probíhá vyšetření žaludku
 
Publikováno: 1. 2. 2021