Novinky

Ambulantní centrum, lůžková oddělení, RTG a SONO, lékarna.
Nejen pro Prahu 3.

Poradna kardiolog MUDr. Miroslav Derevjanik: Co je a jak vzniká Arteriální hypertenze (AH)

Kardiolog MUDr. Miroslav Derevjanik působí v kardiologické ambulanci Nemocnice sv. Kříže Žižkov a vysvětluje podrobnosti o onemocnění Arteriální hypertenze (AH).

Arteriální hypertenze (AH) je přetrvávající zvýšení krevního tlaku krve v krevním řečišti, který poškozuje cévy a může být jednou z příčin ischemické choroby srdeční, infarktu myokardu, ale i mozkové příhody.

Za arteriální hypertenzi se považují dlouhodobé hodnoty krevního tlaku 140/90 a vyšší (optimální krevní tlak je 120/80). Jedná se o onemocnění s vysokým výskytem, zvyšující se s věkem. V ČR žije přibližně 2.5 mil hypertoniků.

Většina pacientů má tzv. primární hypertenzí, jejíž přesná příčina není známa. Přibližně 10 % pacientů má tzv. sekundární AH, která má odstranitelnou příčinu a proto je nutné provést vyšetření k vyloučení případných odstranitelných příčin (chronické onemocnění ledvin, zúžení tepny zásobující ledvinu krví, onemocnění nadledvin, vrozené zúžení aorty a jiné).

Nemocní s AH nemusí mít dlouhodobě žádné potíže nebo udávají nespecifické příznaky jako bolest hlavy, hučení v uších nebo závratě. Někdy se ale může projevit až jako mozková příhoda nebo infarkt myokardu. AH je obvykle diagnostikována na základě důkladné anamnézy a opakovaným měřením tlaku na obou horních končetinách, provádí se krevní testy a vyšetření moče.

Mezi další vyšetřovací metody patří echokardiografie, ambulantní monitorování tlaku, díky kterému lékař získá informace o krevním tlaku při běžných denních aktivitách pacienta. Sekundární hypertenze je léčitelná, i bez nutnosti dlouhodobého nebo trvalého užívání léků na hypertenzi.

Léčba primární hypertenze je pak spojena především se změnou životního stylu. Dietní opatření zahrnují omezení vyšší spotřeby alkoholu, omezení solení (do 5-6 g denně), zvýšení konzumace ovoce a zeleniny. Dále není vhodné konzumovat vyšší množství léků proti bolesti nebo používat hormonální antikoncepci. 

Zcela zásadní je přestat kouřit, pacient by měl do svého časového rozvrhu zařadit pravidelný přiměřený pohyb a změnit jídelníček. V případě, že jsou hodnoty krevního tlaku dlouhodobě vysoké, je vše doplněno i farmakologickou léčbou. 

V případě potíží či v rámci prevence kontaktuje k objednání na vyšetření kardiologickou ambulanci na telefonu: 221 012 224 nebo 221 012 218. Více info zde.

CO JE A JAK VZNIKÁ ATEROSKLERÓZA (KORNATĚNÍ TEPEN)

CO JE A JAK VZNIKÁ INFARKT MYOKARDU (IM)

CO JE A JAK VZNIKÁ ISCHEMICKÁ CHOROBA SRDEČNÍ (ICHS)

CO JE A JAK VZNIKÁ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE (AH)

CO JE A JAK VZNIKÁ KARDIOMYOPATIE

CO JSOU A JAK VZNIKAJÍ CHLOPENNÍ VADY

CO JE A JAK VZNIKÁ SRDEČNÍ ARYTMIE
Publikováno: 24. 9. 2021