Blog

Ambulantní centrum, lůžková oddělení, RTG a SONO, lékarna.
Nejen pro Prahu 3.

Jak probíhá rehabilitace, fyzioterapie, ergoterapie v Nemocnici sv. Kříže Žižkov

V Nemocnici sv. Kříže Žižkov je oddělení lůžkové následné péče a oddělení dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče (DIOP) s důrazem na rehabilitace.

Rehabilitace je zastřešující soubor činností, jejímž cílem je optimální znovuobnovení fyzických, psychických, sociálních a pracovních schopností pacienta.

Rehabilitační úsek v Nemocnici sv. Kříže Žižkov vede Mgr. Vladimír Gelatka, který je absolventem FTVS Univerzity Karlovy.

"Rehabilitace je širší pojem. V tom slově už je obsaženo, co je rehabilitace. Je to snaha vrátit člověka k těm schopnostem, které měl předtím, než onemocněl," vysvětluje Mg. Vladimír Gelatka.

Fyzioterapie je část rehabilitace, která se zabývá léčbou pohybového systému.

"Schopnosti jsou v rovině pohybové. To jde více za fyzioterapií. Fyzioterapie je výseč týkající se tělocviku. Může být aktivní, může být pasivní, kdy to člověk nezvládá vlastními silami." objasňuje Mgr. Vladimír Gelatka.

Fyzioterapie se dále dělí:

Cvičení – pohybová léčba, pohybová tělesná výchova. Může být individuální nebo skupinová.
Masáže - patří sem i techniky na měkké tkáně.

"Aby se kloub dobře rozhýbal, musíme ho i pasivně uvolnit. Abychom mírnili bolesti u pacientů, používáme i tejpování. Nebo lze používat i vodoléčbu, což zatím v nemocnici nemáme," říká Mgr. Vladimír Gelatka.

Co je tedy ergoterapie?

"Schopnosti jsou i v rovině sebeobsluhy, všedních činností, které se týkají ergoterapie. Umět si zavázat boty, umět si uvařit. Vědět si rady na sociálním zařízení, ve sprše, umět si vyčistit zuby s hendikepem, s postižením," říká Mgr. Vladimír Gelatka.

Jak probíhá rehabilitační péče v Nemocnici sv. Kříže Žižkov?

"Pracujeme týmově. Pacient leží na oddělení následné péče, má svého ošetřujícího lékaře a s ním spolupracujeme. Jsme nemocnice. Úkolem je pacienta léčit," říká Mg. Vladimír Gelatka.

Pacienti jsou na lůžkovém oddělení následné péče či dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče (DIOP) dlouhodobě.

"Abychom mohli sledovat pokroky a hodnotit je, tak vždy po měsíci vyhodnocujeme stav pacienta a hodnotíme, kam jsme se s pacientem posunuli. Uděláme vstupní vyšetření fyzioterapeutické i ergoterapeutické a poté sledujeme pokroky. Aby byla naše práce měřitelná a také, aby i pacient věděl, jaké udělal pokroky," nastiňuje Mgr. Vladimír Gelatka.

"Ve spolupráci s lékařem u každého pacienta si určíme, kam chceme postupovat, aby docházelo ke zlepšení. 99 procent pacientů má ordinovanou rehabilitaci, případně ergoterapii, nebo oboje," dodává Mgr. Vladimír Gelatka z rehabilitačního úseku Nemocnice sv. Kříže Žižkov.

Vše o rehabilitační péči v Nemocnici sv. Kříže Žižkov s Mgr. Vladimírem Gelatkou
Publikováno: 23. 11. 2023

Fotogalerie